Guvernul a aprobat ieri diminuarea cotei anuale de contributie a institutiilor de credit la Fondul de Garantare a Depozitelor
Cotele contributiei anuale la Fondul de Garantare scad de la 0,4% la 0,2% in acest an si de la 0,3% la 0,1% in 2007, transmite un comunicat al Executivului. Resursele financiare necesare Fondului de Garantare vor fi completate prin linii de credit stand-by acordate anual de catre institutiile de credit participante la sistem. Ordonanta de modificare mai prevede ca suma totala a liniilor de credit va reprezenta echivalentul in lei a 150 milioane euro.

Desi au recunoscut utilitatea Fondului in stabilizarea sistemului bancar romanesc, reprezentantii institutiilor de credit s-au plans de valoarea prea mare a cotizatiilor.

Din 2008, rata va fi modificata anual

Incepand cu anul 2008, atat cota contributiei anuale, cat si volumul total al liniilor de credit stand-by vor fi stabilite de catre Fond cu acordul BNR, pentru fiecare an de plata, precizeaza comunicatul Executivului. Cota nu va fi mai mare de 0,5% si va fi comunicata institutiilor de credit pana la sfarsitul lunii februarie a anului de plata. Plata contributiei anuale pe 2006 se va face pana la 31 martie.

Radu Negrea: "Faceam 20 de banci cu banii de la Fond"

Fondul de Garantare a Depozitelor va trebui sa se implice mai mult, sa fie mai vizibil. Ar putea sa publice analize cu privire la evolutia economisirii. Trebuie sa fie un organism relativ independent care sa se pronunte asupra evolutiilor din piata, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu la un seminar bancar organizat recent de IBR. In cadrul aceluiasi eveniment, Radu Negrea, secretarul general al ARB, a sugerat faptul ca bancile nu ar mai trebui sa cotizeze obligatoriu la Fondul de Garantare, ci sa participe atunci cand este nevoie.

Prin participarea obligatorie la Fondul de Garantare a Depozitelor, bancile bune trebuie sa plateasca pacatele celor care gresesc. Mi se pare imoral, dar nu avem ce face, a declarat Negrea. Oficialul ARB a subliniat faptul ca nivelul total al cotizatiilor se ridica la valoarea a 20 de banci. Fondul de Garantare a depozitelor are resurse cat pentru 20 de banci. Daca sunt bine administrate, vor spori, si poate atunci bancile nu vor trebui sa mai dea atat de mult. Fondul are bani, iar bancile si-au anuntat disponibilitatea sa semneze un acord stand-by, ceea ce inseamna ca vor interveni numai in caz de necesitate, a mai spus Negrea.

Contributia bancilor se regaseste in costul serviciilor bancare

Referitor la costurile mari ale serviciilor bancare, reprezentantul ARB a precizat ca rezerva minima obligatorie, impozitele si contributia la fond au avut un rol foarte important in cresterea preturilor la produsele si serviciile bancare. Ar trebui ca in CA al fondului, 5 din 7 membri sa fie din partea contribuabililor, adica a bancilor, a subliniat vicepresedintele BCR, Mihai Ilie. El nu intelege de ce bancile trebuie sa plateasca pentru a garanta toate depozitele. Din depozitele atrase de banci, 50% se duc in credite, iar 45% stau la BNR. Nu inteleg de ce mai e nevoie de garantii pentru acestea din urma. E cel mai sigur loc, a declarat vicepresedintele BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri