Indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), va creste in acest an cu cel putin 40%, apreciaza presedintele societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest, Razvan Pasol, care este membru al Consiliului de Administratie al BVB
"Cred ca vom avea un an bun. Ma astept la o crestere destul de buna a valorii tranzactiilor si mi se pare un minim atingerea unui nivel de 14 milioane de euro zilnic. In ceea ce priveste nivelul de capitalizare, este greu de spus. Sunt multe variabile - daca intra Fondul Proprietatea anul acesta sau daca intra la bursa Romtelecom", a declarat pentru Rompres presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Recent, noul Consiliu al BVB a anuntat obiective ambitioase pentru urmatorii ani. tintele pentru anul 2006 vor fi stabilite insa la Adunarea Generala a Actionarilor BVB, care va avea loc in luna aprilie.

In ceea ce priveste situatia actuala pe piata bursiera, caracterizata de volatilitate ridicata, Pasol apreciaza ca nu este nimic anormal in ceea ce se intampla in momentul de fata la BVB.

"Avem reperul anului trecut si daca vorbim de martie 2005 atunci erau mai multe semne de intrebare. Daca urmarim graficul cu valorile lunare pentru indicele BET se observa ca in ianuarie-februarie 2005 a crescut brusc, in martie si aprilie a urmat o scadere la fel de brusca, fapt care a speriat multa lume, iar pana la sfarsitul anului am avut o crestere frumoasa pe BET, pe valori lunare", a spus Razvan Pasol.

El a explicat ca au fost cumparari mai mari in piata, care au ridicat preturile, asa cum se intampla cand intra sume mai mari pe piata romaneasca de capital, nu foarte lichida fata de tarile din regiune. "Avem modelul anului trecut. Probabil acum se intampla la fel. La jumatatea lunii februarie era o crestere pe BET de circa 30 la suta - era putin exagerat", a apreciat presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.



Razvan Pasol considera ca in aceasta perioada nu pleaca investitorii din piata autohtona de capital. "O parte din investitori se retrag de la cumparare si asteapta. in fiecare an sunt cam doua-trei perioade de crestere accentuata a preturilor. Tonul il dau investitorii straini, probabil cu sume mai mari si care intra puternic pe piata. Dupa ei se iau si investitorii locali, care sunt in mare masura speculatori si atunci cand identifica un trend imediat participa la tranzactii. Investitorii mari termina ce au de cumparat, este absolut normal, nimeni nu cumpara in fiecare zi, iau o pauza de la cumparare si preturile isi revin putin. Nu e vorba de panica, de vanzari si alte lucruri. Daca am avea un fenomen de panica s-ar vedea cu totul altfel si sigur am sti ca este o problema, ar fi scaderi dramatice de zece la suta vreo trei patru-zile", a aratat Pasol. In opinia sa, nu se intampla acest lucru in momentul actual pe piata romaneasca de capital si este vorba de o evolutie normala.

"Este normal sa fie volatilitate mai mare, din mai multe directii. Odata ca avem aceleasi actiuni pe care ne uitam de ani de zile si au ajuns la niste preturi destul de mari. Vin investitori din ce in ce mai mari si, cum piata nu are o lichiditate foarte mare, genereaza miscari destul de accentuate de pret. in 2005 a fost volatilitate mai mare decat in ceilalti ani, iar in 2006 ma astept sa fie mai mare decat in 2005", a apreciat presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

BCR, cel mai asteptat eminent

Intrebat de Rompres ce nou emitent si respectiv ce nou produs si-ar dori cel mai mult in acest an la tranzactionare pe piata bursiera, Pasol a raspuns, fara sa ezite, ca BCR este cel mai dorit emitent pentru BVB, desi nu exista nici o sansa pentru anul 2006, iar la noile tipuri de tranzactii a indicat tranzactionarea in marja.

BVB a sarbatorit in 2005 zece ani de la redeschiderea institutiei, perioada in care s-au incheiat 5,3 milioane tranzactii cu 44,8 miliarde actiuni, in valoare totala de 3,9 miliarde de euro. Anul trecut, valoarea tranzactiilor a crescut cu 260% fata de 2004, iar capitalizarea bursiera a ajuns la 15,31 miliarde de euro. Indicele BET a crescut cu 51%, iar actiunile listate la bursa au asigurat un randament total mediu de 65%.

Transelectrica, Romtelecom si Fondul Proprietatea, la fel de asteptate

Pasol estimeaza ca bursa va ramane in continuare cel mai interesant plasament financiar pentru investitorii persoane fizice.

"Asteptam o miscare foarte buna in continuare si listari interesante incepand de anul acesta - Transelectrica, cu siguranta in 2006, iar daca avem noroc macar una dintre societatile Transgaz, Romtelecom sau Fondul Proprietatea ar putea sa vina in 2006 la BVB. Asteptam si de acolo rezultate interesante, dar si de la emitentii actuali, care nu si-au epuizat tot potentialul, cel putin o parte din ei - BRD, Petrom. in zona monetara dobanzile sunt real negative, zona fondurilor nu are cum si nici nu isi propune sa egaleze performantele bursei si se adreseaza unui alt profil de investitor, iar in zona instrumentelor derivate riscurile sunt cu mult mai mari", a evidentiat presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

In ceea ce priveste majorarile de capital initiate de unele SIF-uri, cu acordarea de actiuni gratuite, Pasol considera ca a fost o miscare interesanta, pentru ca banii raman in companie, iar dividendele pe care le alocau SIF-urile in numerar incepeau sa devina irelevante la valorile actuale ale actiunilor.

"Oricum, majorarile de capital cu actiuni gratuite sunt un episod pasager, care este pe cale sa se incheie si la noi. Pe o piata mai matura, faptul ca un emitent face majorari cu actiuni gratuite inseamna practic ca redistribuie aceeasi valoare intr-un numar mai mare de actiuni, deci nu creeaza valoare, nu vin bani in societate. in Romania a fost altfel, in 1999-2000 se castiga 50-100 la suta din astfel de demersuri pentru ca actiunile erau subevaluate si orice element care le aducea mai aproape de valoarea reala contribuia la cresterea pretului, actiunile fiind foarte ieftine. Azi nu mai avem actiuni foarte ieftine, deci ar fi absurd ca un emitent mare sa anunte actiuni gratuite si pretul actiunilor sa mai creasca cu 50-100 la suta, pentru ca nu le-ar mai cumpara nimeni", a spus reprezentantul BVB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri