Valoarea de piata cumulata a celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-a diminuat marti cu aproximativ 180 milioane euro, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat pragul de detinere de unu la suta pentru grupurile de investitori, potrivit analistilor societatii de brokeraj IEBA Trust, citati de Rompres
Actiunile celor cinci SIF au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) marti, in jurul orei 13,00, dupa ce preturile de piata ale acestora se diminuasera semnificativ, atingand valori mai mici decat cele inregistrate la inceputul anului.

Astfel, SIF-urile au pierdut intre 7,69% (SIF5 Oltenia) si 11,06% (SIF3 Transilvania). Indicele bursier BET-FI, care urmareste evolutia preturilor de piata ale SIF-urilor, a scazut cu 8,99 procente.

Pragul de detinere de 0,1% ramane valabil

Camera Deputatilor a dezbatut si a aprobat marti ordonanta de urgenta a guvernului nr. 41/2005 privind reglementarea unor masuri financiare, avand rolul de camera decizionala, dupa ce Senatul a adoptat proiectul in luna octombrie a anului trecut.

OUG 41/2005, adoptata in luna iulie 2005, adauga un nou articol la legea nr. 297/2004 a pietei de capital, prin care pragul maxim de detinere in capitalul unei SIF era majorat de la 0,1% la unu la suta, pentru un singur actionar.

La inceputul acestei luni insa, Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a aprobat un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF, stabilind ca orice persoana va putea detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum unu la suta din capitalul social al acestor societati.

Scopul acestei masuri a fost limitarea posibilitatii concentrarii actiunilor SIF-urilor in posesia unui numar redus de investitori. Daca inca se depaseste limita maxima respectiva, dreptul de vot al actiunilor detinute in plus se suspenda, actionarul respectiv fiind obligat ca in termen de trei luni de la data depasirii limitei sa vanda actiunile detinute peste nivelul maxim legal admis.

Potrivit legii pietei de capital, persoanele care actioneaza in mod concertat sunt "doua sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent".

Camera Deputatilor a luat in discutie actul normativ in forma adoptata de Comisia de Buget, Finante, Banci, care includea acest amendament, ordonanta fiind aprobata (cu acest amendament) cu 185 de voturi "pentru", 22 "impotriva" si 10 abtineri. Proiectul legislativ de aprobare a ordonantei a fost adoptat dupa ce propunerea de retrimitere la Comisia de Buget, Finante, Banci a fost respinsa.

Potrivit IEBA Trust, evolutia preturilor actiunilor celor cinci SIF-uri in perioada urmatoare va fi marcata, alaturi de aceste modificari legislative, si de estimarile investitorilor privind hotararile ce urmeaza a fi adoptate in Adunarile Generale Ordinare si Extraordinare, care se vor desfasura intre 27-28 aprilie 2006.

Ordinea de zi anuntata pentru dezbaterile din cadrul AGA este aproximativ aceeasi pentru toate SIF-urile, cu exceptia a doua dintre ele - SIF1 Banat Crisana si SIF3 Transilvania, unde Consiliile de Administratie au propus actionarilor majorarea capitalului social prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net pe 2005 si emiterea de actiuni noi, acordate cu titlu gratuit actionarilor la data de inregistrare.

Pentru celelalte SIF-uri, dar si pentru SIF1 si SIF3, in cazul in care nu se aproba majorarile de capital, urmeaza sa se supuna aprobarii cuantumul dividendelor in numerar care vor fi acordate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri