Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu-si propune sa suprareglementeze leasingul ci sa emita unele norme care sa asigure stabilitate pe piata, a declarat miercuri, intr-un seminar pe probleme de leasing, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Rompres.

"Va asigur ca nu ne propunem o suprareglementare ci emiterea unor norme care sa asigure stabilitatea acestei piete", a explicat Mugur Isarescu, adresandu-se reprezentantilor din piata leasingului.

Potrivit lui Isarescu, activitatea de leasing trebuie reglementata, pentru a-i se conferi o dezvoltare durabila. Cu toate acestea, guvernatorul BNR considera ca nivelul de intermediere prin institutii financiare nebancare si institutii bancare nu este suficient dezvoltat in Romania, fiind cu mult sub media tarilor europene, dar si al altor tari foste comuniste.

Acesta a explicat ca masurile pe care doreste Banca Nationala si le adopte au in vedere mentinerea stabilitatii financiare, concurenta loiala, corecta si nediscriminatorie.

"BNR va emite norme specifice referitoare la institutii financiare nebancare, iar acestea nu le facem de capul nostru, ci cu acordul specialistilor in domeniu", a adaugat guvernatorul BNR.

"Nu inteleg de ce trebuie sa facem reglementari pe un domeniu care nu are nevoie de reglementari. Nu cumva se va face limitarea in privinta posibilitatilor clientilor de a-si face rate, corelandu-se cu veniturile lunare", s-a intrebat Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senatul Romaniei.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Catalin Doica a mentionat ca sistemul financiar nebancar a cunoscut o expansiune spectaculoasa, in paralel cu cresterea creditului bancar, de aici venind necesitatea instituirii unor reglementari, care presupun monitorizare si supraveghere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »