Aproape intotdeauna, pestele mare inghite pe cel mic si nu invers. In cadrul fuziunii HVB-tiriac, care se va finaliza la sfarsitul lunii august 2006, lucrurile vor sta altfel: Banca tiriac inglobeaza HVB, chiar daca Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) este actionarul majoritar, iar cele doua firme controlate de omul de afaceri Ion tiriac sunt doar actionari semnificativi. Este interesant de urmarit daca acelasi lucru se va intampla si in cazul fuziunii asteptate sa inceapa in toamna: Unicredit – HVB.

Florian Kubinschi, vicepresedinte HVB, explica aceasta stare de fapt prin ratiuni de economie fiscala: “Fiecare banca are in capitalurile sale proprii inglobata o componenta mai mica sau mai mare de rezerve”. Intr-adevar, Banca tiriac are un istoric mai mare in Romania, este o banca mai veche decat HVB Romania si are o parte de mijloace fixe mai mare.

Daca ar fi sa comparam numai numarul de sucursale detinut de banca tiriac, 70, cu numarul sucursalelor HVB, 14. In plus, majoritatea imobilelor in care se afla sucursalele HVB sunt inchiriate, in timp ce in cazul Bancii tiriac proportia este inversata. Analizand bilanturile celor doua banci, se observa clar ca rezervele rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe sunt mult mai mari in cazul Bancii tiriac decat in cazul HVB.

Deoarece in noul Cod fiscal este prevazuta impozitarea acestor tipuri de rezerve in cazul unei fuziuni, cele doua banci au luat decizia ca tiriac sa “inghita” HVB. Impozitarea cu 16% se face pentru institutia care dispare, adica HVB, care are rezerve rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe mult mai mici decat Banca tiriac. Ponderea mijloacelor fixe in totalul rezervelor este de aproximativ 95%, sustine Kubinschi.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23338&shift=1