Grupul austriac, unul dintre cei mai importanti pretendenti la mina CEC, a anuntat ca va depune o oferta, dar nu va oferi un miliard de euro, asa cum s-ar astepta statul roman.
Grupul austriac Raiffeisen International va face o a doua oferta pentru a prelua pachetul Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pina la sfirsitul lui aprilie, cind expira termenul-limita, a declarat ieri, la Viena, directorul executiv al grupului, Herbert Stepic, citat de APA. CEC ar fi pentru noi o achizitie deosebit de interesanta. Pe linga posibilitatea dobindirii unei retele nationale, exista si reducerile de cost care apareau ca urmare a fuzionarii CEC cu operatiunile pe care le deruleaza deja Raiffeisen in Romania, a afirmat Stepic.

Nu vom plati oricit

Totusi, austriecii nu vor sa preia banca in orice conditii. Din partea vinzatorului (a statului roman - n.red.) exista anumite asteptari cu privire la pret, insa noi nu vom plati oricit pentru CEC, a spus austriacul. Comentind afirmatiile aparute in mass-media romanesti, potrivit carora din vinzarea CEC s-ar putea obtine un miliard de euro, oficialul Raiffeisen a apreciat ca acesta este un pret foarte mare.

La rindul lui, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, exclude acest pret. Nu cred ca cineva ar fi dispus sa plateasca un miliard de euro pentru CEC. Daca cineva ar plati acesti bani, ar trebui sa se concentreze imediat pe orasele cu mare potential, ceea ce ar insemna sa schimbe profilul CEC, sa nu mai fie o banca populara, pentru toata lumea, pentru a putea face profit.

Procesul de privatizare a CEC a fost stopat la inceputul anului, pentru ca statul roman a fost nemultumit de ofertele primite. S-a estimat o pauza de unu-doi ani, dar Guvernul de la Bucuresti a anuntat relansarea privatizarii, care s-ar putea perfecta chiar in acest an.

Alaturi de Raiffeisen, alte cinci banci s-au mai aratat interesate de preluarea CEC.

Ce se vinde

CEC este cea mai veche banca romaneasca; a fost fondata in 1864 si este singura banca aflata inca in posesia statului. In prezent, CEC are un capital de 147,9 milioane de lei noi si active totale de 5,8 miliarde de lei noi. Banca detine peste 1.400 de sucursale in mediul urban si rural, mai mult decit toate bancile din Romania la un loc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri