Grupul austriac Raiffeisen International va face o a doua oferta pentru a prelua pachetul Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pina la sfirsitul lui aprilie, cind expira termenul-limita, a declarat ieri, la Viena, directorul executiv al grupului, Herbert Stepic, citat de APA. „CEC ar fi pentru noi o achizitie deosebit de interesanta. Pe linga posibilitatea dobindirii unei retele nationale, exista si reducerile de cost care apareau ca urmare a fuzionarii CEC cu operatiunile pe care le deruleaza deja Raiffeisen in Romania“, a afirmat Stepic.

„Nu vom plati oricit”

Totusi, austriecii nu vor sa preia banca in orice conditii. „Din partea vinzatorului (a statului roman - n.red.) exista anumite asteptari cu privire la pret, insa noi nu vom plati oricit pentru CEC“, a spus austriacul. Comentind afirmatiile aparute in mass-media romanesti, potrivit carora din vinzarea CEC s-ar putea obtine un miliard de euro, oficialul Raiffeisen a apreciat ca „acesta este un pret foarte mare“.

La rindul lui, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, exclude acest pret. „Nu cred ca cineva ar fi dispus sa plateasca un miliard de euro pentru CEC. Daca cineva ar plati acesti bani, ar trebui sa se concentreze imediat pe orasele cu mare potential, ceea ce ar insemna sa schimbe profilul CEC, sa nu mai fie o banca populara, pentru toata lumea, pentru a putea face profit“.

Procesul de privatizare a CEC a fost stopat la inceputul anului, pentru ca statul roman a fost nemultumit de ofertele primite. S-a estimat o pauza de unu-doi ani, dar Guvernul de la Bucuresti a anuntat relansarea privatizarii, care s-ar putea perfecta chiar in acest an.

Citeste si:

Alaturi de Raiffeisen, alte cinci banci s-au mai aratat interesate de preluarea CEC.

Ce se vinde

CEC este cea mai veche banca romaneasca; a fost fondata in 1864 si este singura banca aflata inca in posesia statului. In prezent, CEC are un capital de 147,9 milioane de lei noi si active totale de 5,8 miliarde de lei noi. Banca detine peste 1.400 de sucursale in mediul urban si rural, mai mult decit toate bancile din Romania la un loc.