Creditarea in lei si-a continuat evolutia ascendenta in februarie avansand cu 5% in termeni nominali fata de luna precedenta, transmite Banca Nationala. Fata de primele doua luni ale anului 2005, soldul creditului in lei a avansat cu 69,8%. In acelasi timp valoarea creditarii in valuta s-a diminuat cu 2,4%, fata de numai 1,6% in luna ianuarie. Per ansamblu, creditul neguvernamental a avansat cu 1,3% fata de luna precedenta si cu 50,2% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent.

Evolutia descendenta a imprumuturilor in moneda straina se datoreaza masurilor restrictive impuse de banca centrala. Astfel, majorarea rezervei valutare minime impuse bancilor, in paralel cu sustinerea ascensiunii monedei nationale au condus la reorientarea clientilor bancari catre produsele de creditare in moneda nationala. Componenta creditului neguvernamental total se indreapta catre o paritate intre soldul creditarii in lei si cel al imprumuturilor in valuta. In luna februarie, creditarea in moneda nationala s-a ridicat la 30.944 milioane RON, in timp ce imprumuturile in valuta au inregistrat o valoare totala de 31.460 milioane RON.

Economisim in valuta

Depunerile in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice, exprimate in lei, au crescut cu 0,3 la suta, pana la nivelul de 26.235 milioane RON. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depunerile in valuta ale rezidentilor, exprimate in euro, au inregistrat o majorare de 21,4 la suta; depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 28,1 la suta, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 16,7 la suta. In acelasi timp economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 0,8 la suta, pana la 17.350 milioane RON, ponderea acestora in masa monetara reprezentand 20,3 la suta. Depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au diminuat cu 1,2 la suta, pana la 18.584 milioane RON. Din totalul depunerilor in valuta, mai mult de jumatate reprezinta depozitele persoanelor juridice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri