Pentru bursa la termen din Sibiu, martie a fost cea mai prolifica luna din perspectiva lichiditatii, prin tranzactionarea a circa 360.000 contracte (la nivelul primului trimestru totalul a trecut de 900.000 contracte), fiind depasit, totodata, si pragul de 3 milioane de contracte realizate in intreaga sa istorie, informeaza Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

In martie, la bursa la termen din Sibiu, preturile derivatelor pe actiuni sau valute au evoluat in culoare care le-au permis investitorilor aplicarea unor palete largi de strategii, iar pentru speculatori au creat numeroase oportunitati pentru obtinerea unor profituri rapide.

Astfel, raportul euro/leu cu scadenta la jumatatea anului a fost tranzactionat in jurul pragului de 3,5 lei, cea mai scazuta anticipatie fiind de 3,46 lei iar cea mai ridicata de 3,53 lei.

"Piata futures sibiana si-a pastrat in martie capacitatea de a progresa, fapt vizibil prin rezultatele obtinute", a afirmat presedintele sau, Teodor Ancuta, citat de Rompres. "De la inceputul anului 2006, s-au inregistrat cresteri constante de la o luna la alta, ceea ce indreptateste bursa sa isi reafirme importanta in cadrul pietei de capital".

Diferitele evenimente din piata de capital au facut ca preturile sa prezinte adesea caderi sau reveniri spectaculoase, an centrul atentiei aflandu-se derivatele pe SIF-uri, SNP sau RRC.

"Din piata nu au lipsit nici cresterile agresive, nici scaderile masive ale cotatiilor, alimentate de diverse informatii contradictorii, considera Mirabela Coos, de la Broker SA. Am avut o perioada in care cotatiile pareau a se afla intr-o permanenta incertitudine iar volumele de tranzactionare au confirmat situatia respectiva".

Preturile futures ale SIF-urilor, atat cu scadenta martie cat si iunie au avut de suferit cel mai mult de pe urma zvonurilor sau masurilor politice. "SIF-urile, au oferit sarea si piperul tranzactiilor futures. Zvonul potrivit caruia Erste Bank facuse o oferta de preluare a pachetelor BCR detinute de SIF-uri, a produs o ascensiune brusca a preturilor, alimentand optimismul investitorilor. Marea surpriza urma sa vina insa a doua zi, cand, pe fondul votarii ordonantei privind detinerile maxime de unu la suta, preturile SIF-urilor s-au prabusit rapid, cu aproape 10 la suta. Pe fondul panicii, au urmat scaderi agresive si irationale ale preturilor care au permis investitorilor cu pozitii short (pe vanzare) sa isi lichideze pozitiile iar cumparatorilor de optiuni PUT sa le exercite, cu randamente exceptionale. in acest timp speculatorii au putut marca profituri record in doar cateva zile", comenteaza Coos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri