Micii intreprinzatori reclama accesul dificil la creditele bancare, costul exorbitant al banilor in Romania si nivelul inca ridicat al fiscalitatii.

Peste 85% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) se autofinanteaza, aproximativ 40% din firme nu apeleaza la credite si circa 53,2% apeleaza la finantari prin leasing, potrivit unui sondaj de opinie realizat la solicitarea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Conducerea Consiliului apreciaza ca accesul prohibitiv la finantare nu va permite firmelor romanesti sa faca fata competitiei de pe piata unica, dupa integrarea Romaniei in UE.

Printre cauzele care-i determina pe intreprinzatori sa renunte la contractarea unui credit se numara: obtinerea dificila a unui imprumut bancar (50,96%), costul mare al finantarii (47,12%), insuficienta garantiilor proprii (22,12%), dar si coruptia din sistemul bancar (6,73%), dupa cum se poate observa si in graficul alaturat. Intreprinzatorii cer diminuarea semnificativa a valorii garantiilor si a comisioanelor solicitate de banci, subventionarea dobanzii pentru creditele acordate IMM, acordarea de perioade de gratie pentru creditele destinate investitiilor si extinderea perioadei de creditare pentru acest tip de credite. "IMM nu primesc de la sistemul bancar finantarile de care au nevoie, iar comisioanele platite sunt cat dobanzile in Germania", a declarat, ieri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. De exemplu, pentru un credit de 500.000 de euro, efortul financiar destinat acoperirii comisioanelor se ridica la 10.000 de euro.

Garantiile excesive, cel mai mare obstacol

Garantiile excesive impuse de banci reprezinta cel mai mare obstacol in calea finantarilor, pentru ca sunt mai mari cu cel putin 50% decat in UE. Pe locul al doilea se afla dobanzile excesiv de ridicate pentru creditele in lei si in valuta: "De regula, in Romania, dobanda la un credit pentru investitii in valuta este de 16-19%, mai mult decat dublul mediei europene", se arata in studiul citat. In concluzie, peste jumatate din intreprinzatori (55,94%) considera accesul la finantare ca fiind dificil, iar peste un sfert din cei chestionati (26,24%) il considera foarte dificil. 16,34% din persoanele intervievate considera ca accesul la finantare are o dificultate medie si numai 1,49% din raspunsuri spun ca accesul e usor. Intreprinzatorii se plang, in acelasi timp, de birocratia cu care se confrunta si de complexitatea dosarelor pe care trebuie sa le intocmeasca in vederea contractarii unui credit.

Preferinta pentru creditele sub 50.000 de euro

Dintre firmele care au apelat la credite in ultimul an, pe primul loc se situeaza cele care au contractat credite cu valoarea intre 10.000 si 50.000 de euro (39,39%), iar un sfert au luat credite cuprinse intre 100.000 si 500.000 de euro. Rezultatele sondajului arata ca bancile care lucreaza cel mai frecvent cu IMM sunt: Banca Comerciala Romana (peste 60%), BRD Groupe Societe Generale (39,41%), Raiffeisen Bank (17,73%), Banca Transilvania (9,85%) si Banc Post (8,87%). Potrivit rezultatelor sondajului, peste 79% din intreprinzatori utilizeaza fondurile pe care le au la dispozitie pentru a achizitiona noi utilaje si echipamente, iar 75,86% pentru a-si finanta activitatile curente. Aproximativ 43% din firme folosesc resursele financiare disponibile pentru a realiza produse noi si pentru modernizarea tehnologiilor existente, peste 20% pentru a-si diversifica productia, circa 18% pentru a-si acoperi datoriile scadente, 15% pentru a construi birouri, depozite si hale, si numai 10% din firme aloca resurse pentru pregatirea personalului si pentru servicii de consultanta. Oamenii de afaceri solicita elaborarea unui program national de pregatire a intreprinzatorilor pentru accesarea fondurilor structurale, astfel incat banii alocati de comunitatea europeana sa poata fi absorbiti.

Autorizatiile de mediu decapitalizeaza firmele

Reprezentantii IMM solicita Agentiei de Mediu eliberarea de autorizatii de mediu provizorii pentru capacitatea initiala a intreprinderilor mici si mijlocii si acordarea unui termen de gratie de cel putin trei ani pentru realizarea proiectelor si investitiilor necesare capacitatii finale de productie. "Firmele sunt obligate sa-si faca studiile, proiectele, precum si investitiile pentru protectia mediului pentru nivelul capacitatii de productie la care vor ajunge peste cativa ani, acest lucru punandu-le in impas si in situatia de a nu-si putea desfasura activitatea din lipsa de fonduri", conchide presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri