Ce este de preferat – o dobanda variabila sau fixa - pentru un credit de nevoi personale in lei, ce sume se pot imprumuta prin programul „Prima Casa” sau cum va influenta noul regulament BNR creditarea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care cititorii le-au adresat bancherilor invitati in cadrul sesiunii LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro.
Specialistii invitati in redactia wall-street.ro pentru a raspunde intrebarilor cititorilor au fost Raluca Morar, director adjunct, clientela persoane fizice, departamentul marketing si managementul produselor la BRD, si Alin Fodoroiu, seful diviziei credite ipotecare, serviciul dezvoltare produse si marketing din cadrul Bancpost.

Cititorii au fost interesati sa afle ce moneda este potrivita pentru un credit, in conditiile in care dobanzile sunt mai mici la euro, insa, pe de alta parte, ofertele sunt tot mai bune la lei.

„Decizia privind moneda in care sa va imprumutati va apartine. Ce putem noi sa facem este sa va prezentam intr-o maniera cat mai obiectiva avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de creditare - in lei si in euro. Prin imprumuturile in lei veti elimina riscul valutar, adica posibilitatea aprecierii monedei euro in raport cu cea nationala si implicit un efort mai mare al imprumutatului (care obtine venituri in lei) pentru a rambursa o rata viitoare in euro. Ca dezavantaj, as mentiona rata dobanzii inca mai mare, in medie cu 2 puncte procentuale, fata de creditele in euro”, a precizat Alin Fodoroiu.

Dobanda variabila sau dobanda fixa?

La aceasta intrebare, ambii bancheri au raspuns ca cel care isi alege tipul de dobanda este clientul, in functie de durata creditului si de tendinta de evolutie a dobanzii variabile.

„Dobanda fixa ramane neschimbata pe toata durata creditului. Dobanda variabila se raporteaza intotdeauna la indicii monetari, fiind compusa din valoarea indicelui monetar aferent monedei creditului, la care se adauga o marja fixa pe toata durata contractului. In consecinta, aceasta dobanda fluctueaza (in sens crescator sau descrescator) in permanenta pe toata durata creditului si nu ofera vizibilitate asupra ratei lunare de plata dar ofera corelare cu evolutia pietei. Clientul este cel care alege tipul de dobanda, in functie de durata creditului si de preferinta sa pentru siguranta/certitudine sau corelarea cu piata”, a aratat Raluca Morar.

In schimb, seful diviziei credite ipotecare din Bancpost spune ca, in prezent, cand rata Euribor la 3 luni sau 6 luni este la un minim istoric, este putin probabil ca dobanda variabila sa mai scada considerabil, insa este mai degraba posibil sa creasca.

„Asadar, este complet justificat sa optati pentru o dobanda fixa pe un termen cat mai mare pentru a va proteja de riscul de rata a dobanzii (riscul de crestere a dobanzii). Chiar si asa, trebuie sa aveti in vedere ca dobanda fixa sa nu fie cu mult mai mare decat cea variabila valabila in momentul de fata”, a declarat Fodoroiu.

Ce salariu trebuie sa am pentru un credit Prima Casa

Cititorii wall-street.ro le-au adresat mai multe intrebari bancherilor invitati la sesiunea de LIVE-TEXT cu privire la ce sume se pot acorda in cadrul programului „Prima Casa”. Una dintre intrebari se referea la ce salariu este necesar pentru ca un client sa isi cumpere un apartament de 60.000 euro in cadrul programului guvernamental.

In cazul acestui tip de imprumut avansul minim este de 3.000 euro (5% din suma), astfel ca valoarea creditului este de maxim 57.000 euro. La BRD, pentru un imprumut acordat pe o perioada de 30 de ani, salariul minim net necesar este de 2.200 lei/luna, in timp ce la Bancpost se ridica la 3.280 lei/luna.

Cum este influentata creditarea de noul regulament BNR

Cititorii au mai vrut sa stie daca pentru creditul de nevoi personale fara ipoteca exista o perioada de creditare mai mare de cinci ani.

„Conform noilor reglementari BNR, perioada maxima pentru un credit de nevoi personale (cu sau fara ipoteca imobiliara) nu poate depasi 5 ani. Exceptie fac creditele acordate in scopuri medicale sau in scopul finantarii studiilor, pe care BRD le are in oferta sa actuala de creditare, pe o durata de pana la 10 ani”, a afirmat Raluca Morar, Director adjunct, clientela persoane fizice,departamentul marketing si managementul produselor la BRD.

Totodata, publicul a intrebat ce conditii de refinantare sunt mai avantajoase pentru un credit in franci elvetieni.

„In prezent, ofertele de refinantare prezente pe piata sunt in monedele euro si lei. Unul din motivele pentru care clientii au contractat credite in franci elvetieni in trecut este rata dobanzii foarte avantajoasa, exprimata eventual ca Libor CHF + o marja fixa. Desi rata dobanzii a ramas in continuare avantajoasa, clientii s-au confruntat cu o crestere semnificativa a cursului de schimb leu/franc elvetian. Decizia de refinantare apartine in intregime clientului, avand de ales intre ramanerea la ricul valutar aferent francului elvetian si asumarea unei rate mai mari in euro sau lei”, a adaugat Alin Fodoroiu.

Proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile wall-street.ro este o sectiune interactiva prin care manageri, analisti, economisti, bancheri si antreprenori de top sunt prezenti in redactia wall-street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri