Piata creditelor in lei nu functioneaza foarte eficient, motiv pentru care nici semnalul dobanzii de politica monetara nu se transmite imediat, dar, pe masura ce asteptarile de adoptare a euro se vor indeparta, accentul se va pune tot mai mult pe piata de lei, a precizat directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu.
“Depozitele in lei au crescut, populatia economiseste mai mult, lumea se orienteaza mai mult spre tranzactiile online, iar acestea vor fi resurse importante pe termen mediu si lung care sa finanteze creditele in lei. Pe masura ce se vor indeparta asteptarile ca Romania va adopta euro, atunci creditele in lei vor ajunge la un costuri suportabile”, a aratat Negritoiu.

Directorul general al ING Bank spune ca dobanzile la imprumuturi au inceput sa se ajusteze si ca probabil spre sfarsitul anului sau in 2013 se va putea observa o transformare mai accentuata.

“Piata noastra are o problema majora, pentru ca sunt doua tipuri de tranzactii, in euro si lei. Nu poti niciodata sa stii cum evolueaza piata de lei independent de cum evolueaza cea de euro. Piata de lei, atat la depozite cat si la credite este judecata si din prisma pietei de euro. Eficientizarea pietei de lei se va face si in functie si de ponderea tranzactiilor in economia Romaniei. Probabil ca pasivele la lei vor fi tot mai bine apreciate, tendinta este sa platesti mai bine depozitele in lei ca sa poti sa te inchizi la lichiditate, aceasta fiind principala deviere fata de dobanda de politica monetara”, a declarat Negritoiu.

Banca Nationala a redus, la finele lunii martie, pentru a patra oara consecutiv dobanda cheie, pana la nivelul de 5,25%. In schimb, BNR a mentinut rezervele minime obligatorii atat pentru lei cat si pentru valuta.

Negritoiu a mentionat ca injectiile de lei efectuate de banca centrala sunt pe termen foarte scurt si ca nu sunt sustenabile, in conditiile in care portofoliul de credite in lei este pe termen mediu si lung.

“Dobanda de politica monetara foloseste mai mult finantarii statului decat finantarii companiilor. Corporatiile nu se pot finanta in acelasi mediu ca si statul si tocmai din aceasta cauza exista acel decalaj (de transmitere a semnalului politicii monetare in economia reala – n.r.)”, a punctat directorul general al ING Bank.

Acesta nu considera ca dobanda cheie ar mai trebui coborata, intrucat ultimele reduceri au transmis un semnal destul de puternic.

Misu Negritoiu: Bancile care majoreaza comisioanele au de pierdut

Negritoiu este de parere ca bancile care majoreaza comisioanele au de pierdut, pentru ca serviciile se simplifica, deci ar trebui sa fie mai putin costisitoare.

“Noi nu crestem comisioanele si nici nu avem in plan acest lucru. Piata bancara locala este foarte competitiva. Raporatele noastre arata ca clientii se duc acolo unde se simt mai bine, unde sunt mai bine tratati, unde au costuri mai mici”, a adaugat Misu Negritoiu.

ING Bank a lansat o platforma online care explica clientilor produsele si serviciile de internet banking. Banca are in prezent 300.000 de clienti care folosesc serviciul de internet banking.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri