Sorin Blejnar a fost revocat de premierul Mihai Razvan Ungureanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dar va prelua conducerea departamentului de control al marilor averi, se arata intr-un comunicat al guvernului.
"Primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu a semnat astazi, 17 aprilie 2012, decizia de revocare a domnului Sorin Blejnar din functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Decizia intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei", potrivit comunicatului transmis de guvern.

Blejnar a fost demis fix in ziua in care trebuia sa raporteze premierului Ungureanu ca a strans 2 miliarde euro din combaterea evaziunii fiscale.

Acesta declara in urma cu cateva zile ca a reusit sa stranga la buget un pic peste un miliard de euro, reprezentand 0,8% din PIB, in conditiile in care primul-ministru fixase o tinta de 1,5% din PIB.

“Target-ul de colectare de 1,5% din PIB stabilit de premier a fost unul nerealist, insa am decis sa-mi transmit in alb demisia la Cabinetul primului-ministru. Potrivit datelor de saptamana trecuta, am colectat aproape 1% din PIB. Mi-am inaintat demisia ca un gest de onoare si l-as repeta daca ar fi necesar”, a precizat Blejnar la Realitatea TV, adaugand faptul ca a primit functia de sef al departamentului de control al marilor averi.

„A fost o analiza la nivelul aparatului de lucru al primului-ministru, in intervalul celor 60 de zile. In urma analizei, s-a constatat ca nu a fost o colectare eficienta”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax.


In schimb, premierul l-a numit pe pozitia de sef al ANAF pe Serban Pop.

Serban Pop a ocupat postul de vicepresedinte ANAF in perioada in care Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu si a fost schimbat prin decizie a premierului Emil Boc, in ianuarie 2009. Pop a mai fost si membru in Consiliul de Administratie al CEC Bank.

Ce presupune controlul marilor averi


Actiunile de control vor fi initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost insa autorizata de Guvern abia la jumatatea anului 2011, cu o schema de personal limitata la 50 posturi, fara sa fie anuntata si o data concreta de incepere a actiunilor de control.

Sorin Blejnar declara la momentul deciziei guvernului de verificare a marilor averi ca actiunile de control vor fi declansate pentru 200-300 de persoane.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri