Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 39 la suta in ultima saptamana fata de intervalul precedent, valoarea totala a schimburilor scazand la nivelul de 120 milioane lei RON, media tranzactiilor pe sedinta fiind de 24,1 milioane RON.
In perioada analizata, cele mai tranzactionate fiind titlurile Petrom si BRD, iar in sedinta de vineri a fost stabilit un nou minim de lichiditate la nivelul de 14,9 milioane RON, conform datelor furnizate de furnizate de site-ul de informatii financiare www.kmarket.ro si societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii foarte mari - 1,36 milioane RON, respectiv 11,3 la suta din totalul bursei, interesul
mare pe acest segment fiind cel mai probabil determinat de migrari ale capitalurilor din piata actiunilor, pe scadere, catre cea a obligatiunilor, unde se pot conserva mai bine profiturile, apreciaza analistul financiar Mihai Piscan, de la Intercapital Invest, scrie Rompres.

Mai cautate au fost obligatiunile emise de Raiffeisen Bank (65 la suta din piata) insa s-au inregistrat schimburi insemnate si pe obligatiunile BRD-Groupe Societe Generale, Finansbank, Timisoara, Oradea, Bacau, uneori fiind platite chiar preturi foarte ridicate doar pentru a se intra pe acest segment de piata, semn ca anticiparea investitiei se muta pe un termen mai lung.

Toti indicii pietei au inregistrat deprecieri de circa 2-3 procente in saptamana analizata, insa indicele ce cuantifica evolutia SIF-urilor a scazut mai putin.

Un numar de 12 actiuni listate au crescut, 19 au stagnat si 33 s-au depreciat fata de saptamana precedenta. Cei mai fericiti au fost actionarii Mefin Sinaia, cotatia acestui emitent urcand cu 15 la suta, urmata de Zimtub Zimnicea cu un plus de 13,33 la suta si de Rolast Pitesti, care a castigat 9,69 la suta.

Cele mai afectate de scaderi au fost actiunile societatii de brokeraj SSIF Broker Cluj cu un minus de 38,06 la suta, insa aici scaderea este normala si vine in urma depasirii datei de inregistrare la care actionarii beneficiau de actiuni cu titlu gratuit, dar si de posibilitatea de a subscrie noi titluri cu doar 1,5 RON, urmate de cele ale Aerostar Bacau, cu un minus de 6,67 la suta si de actiunile Bemas Suceava, care au pierdut 13,81 la suta.

Bursa a continuat sa evolueze in deriva si in aceasta saptamana, considera Mihai Piscan, evolutia Petrom afectand indicii pietei. Pentru actiunile Petrom s-au inregistrat iesiri masive dupa vehicularea in presa a posibilitatii luarii in discutie in Guvern a alocarii pachetului de opt la suta direct catre salariati.

"Este posibil sa asistam la mici reveniri de preturi, insa recomandam atentie la cumparare intrucat toti indicii au o tendinta pe termen mediu descendenta, din punct de vedere grafic", a apreciat Piscan, referindu-se la evolutia bursei in saptamana urmatoare.

In saptamana 3-7 aprilie, pe piata RASDAQ a BVB s-a tranzactionat un numar de 6,19 milioane actiuni, iar valoarea totala a tranzactiilor a fost 7,83 milioane RON.

La Bursa din Sibiu, prima saptamana de tranzactionare din aprilie s-a finalizat prin perfectarea a circa 65.000 contracte futures si options. Din perspectiva preturilor, au atras atentia in mod special corectiile destul de puternice suferite de derivatele Petrom, directie apreciata de speculatorii pe pozitii short care au putut marca, de-a lungul celor cinci sesiuni de tranzactionare, randamente consistente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri