Imprumuturile acordate de brokerii de credite au o neperformanta mult mai redusa, cu pana la doua puncte procentuale, decat cele oferite direct prin banci, intrucat o institutie de credit are in oferta un singur tip de produs, care nu poate fi adaptat intotdeauna pe nevoile fiecarui client, a precizat Gabriel Cretu, director de vanzari la KIWI Finance, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
In schimb, un broker poate oferi clientilor acces la o gama mai larga de credite, acestia avand mai multe optiuni de alegere a produsului pe care si-l doresc.

“La o banca, presiunea este prea mare pe vanzare si faptul ca in oferta exista un singur produs, face ca acesta sa nu poata fi adaptat pe nevoile clientului. La un broker de credite cautam produsul care se pliaza cel mai bine pe ceea ce isi doreste clientul. In prezent, consilierea este mult mai buna in cazul unui broker decat la o banca”, a declarat Cretu (foto).

Acesta spune ca default-ul la credite sta in vanzator, fiind prima poarta si cea mai importanta in filtrarea clientilor.

“Ma uitam pe imprumuturile gestionate de KIWI pentru o banca comparativ cu portofoliul acesteia, iar nivelul creditelor neperformante era cu 1-2 puncte procentuale mai redus. Experienta din banking imi arata ca modelele de scoring nu sunt asa de eficiente precum se crede, pentru ca ele sunt construite pe o perioada scurta de timp. Noi nu avem o istorie in bankingul de retail de 100 de ani, ci de numai 12-15 ani. Avem perioade atipice in istoria unui stat, preaderare – postaderare. Fenomele acestea sunt cu impact major asupra veniturilor cetatenilor si asupra tarii, iar comportamentul oamenilor nu va mai fi regasit in timp. Tocmai din aceasta cauza consider ca sistemul de scoring in Romania are limite, populatia statistica, din punct de vedere matematic, nu reprezinta o baza destul de consistenta pentru a trage concluzii legate de comportament”, a explicat Gabriel Cretu.

Acesta a mentionat ca foarte multe companii de brokeraj au disparut in ultimii ani si pentru faptul ca au functionat dupa principiul “da lovitura si fugi cu banul”. Cretu afirma ca la KIWI incearca sa le imprime angajatilor un model de business de tipul “clientii aduc clienti”.

“Evident ca si noi am avut angajati care doreau sa-si faca banii repede. Filozofia nu este sa faci targetul acum, ci sa gasesti clienti care sa-ti aduca clienti. Suntem independeti, avem mai multe produse in oferta, iar din aceasta perspectiva al consultantului financiar fata de bancher, cred ca am reusit sa driblam mai bine aceste tentatii. Intotdeauna le zic colegilor sa se gandeasca atunci cand ofera un credit ca aceia sunt banii lor si daca cu adevarat i-ar acorda clientului care ii solicita”, a aratat directorul de vanzari de la KIWI Finance.

Gabriel Cretu are o experienta bancara de 10 ani, iar in ultimii 7 ani a ocupat pozitia de director de vanzari la OTP Bank. In cadrul noii functii, acesta va avea in responsabilitate forta de vanzari a brokerului de credite si se va ocupa de extinderea la nivel national prin unitati proprii sau prin deschiderea de francize. In prezent, KIWI Finance detine o retea teritoriala de 31 de sucursale si francize in toata tara.

“Vrem sa deschidem cate o unitate sau o franciza in fiecare resedinta de judet. Noi suntem acum prezenti in Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisioara, Campina si vrem sa fim reprezentati si in Craiova, Pitesti, Constanta sau Iasi. Daca avem parteneri locali deschisul de unitati nu este o prioritate, putem sa functionam cu acestia”, a punctat Cretu.

Creditarea ar putea creste in conditiile in care este an electoral


Oficialul KIWI Finance se asteapta in 2012 la o crestere usoara a creditarii, pentru ca este an electoral si s-ar putea sa existe o suplimentare de venituri pentru populatie care se va reflecta in consum. Totodata, exista si o perioada de adaptare la normele Bancii Nationale a Romaniei, care va frana creditarea pe baza de ipoteca.

“Personal, cred ca BNR va modifica normele privind creditarea in viitor. Atat timp cat o banca acorda un credit de 10.000 euro fara garantii, de ce ar fi o problema sa ofere 20.000 euro cu garantii in spate pe 10 ani in loc de 5 ani. Pana la urma, probabil ca exista un sens in conditiile BNR, insa pe de alta parte piata s-a maturizat in ultima perioada, inclusiv bancile si brokerii de credite. In prezent, fiecare banca isi asuma un grad de risc, nu cred ca mai exista actori care lasati liberi sa fie <<sinucigasi>>”, a precizat Cretu.

Acesta spune ca se observa o scadere a creditului de nevoi personale cu ipoteca, intrucat limitarea acestuia la 5 ani il face practic “inutilizabil”, in conditiile in care daca un client vrea sa imprumute, de exemplu, 50.000 euro, gradul de indatorare este foarte mare, iar persoana respectiva trebuie sa aiba un salariu consistent.

Pe de alta parte, creditul de nevoi personale fara garantii a crescut, deoarece si bancile au venit cu promotii in ultima perioada. wall-street.ro a scris saptamana trecuta despre ofertele pe care le-au lansat bancile la creditele de consum in perioada aprilie – iunie, dobanzile anuale efective (DAE) fiind cuprinse intre 12% si 18%.

“Dobanzile sunt inca mari, dar pentru un credit de consum aceasta este ratia in conditiile in care costul de risc este foarte mare. Chiar daca avem dobanzi la depozite de 5-6%, faptul ca aceste credite au in spate un calcul de risc mult mai mare decat in cazul celor cu ipoteca, dobanzile nu pot scadea. Dar, exista piata pentru acesti clienti ceea ce dovedeste ca lumea isi asuma dobanda respectiva. Nu stiu daca dobanzile la lei vor scadea sub pragul pshilogic de 10%, nu cred ca vom avea dobanzi cu o singura cifra la creditele de consum. La creditele ipotecare da, sunt ferm convins ca vor exista dobanzi de 7-8%”, a declarat Gabriel Cretu.

Bancile care maresc comisioanele vor avea de suferit


Directorul de vanzari de la KIWI Finance spune ca bancile au pornit intr-o cursa dupa venituri imediate si ca astfel au majorat comisioanele, dar considera ca bankingul ar trebui sa fie un joc de cursa lunga si ca cine mareste taxele “mai devreme sau mai tarziu va avea de suferit”.

"La nivelul bancilor mari, aceste comisioane trec neobservate, unii clienti sunt comozi si nu vor sa schimbe banca, dar nu cred ca este cea mai inteleapta decizie pe termen lung. Strategiile se fac pe termen foarte scurt, din cauza prelungirii efectelor crizei. Sunt foarte multi actori dependenti de bancile-mama care ii fac sa gandeasca pe termen foarte scurt”, a mentionat Cretu.

KIWI Finance este cel mai mare broker bancar din Romania. Compania a inregistrat anul trecut un profit brut de peste 300.000 euro, revenind pe castig dupa trei ani consecutivi de pierdere. Cifra de afaceri a urcat cu 140% in 2011, la 6 milioane lei, iar volumul creditelor intermediate a fost de 60 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri