Cotatiile actiunilor listate la BVB au fost marcate in ultimele doua luni de miscari puternice, fiind urmare a corectiilor intervenite din cauza anuntarii rezultatelor financiare preliminate pentru 2005 si a unor propuneri de acordare a dividendelor.
Variatii de +/-1% ale cotatiilor fata de media ultimelor 20 de zile au inregistrat numai 8 companii, in conditiile in care la cota BVB sunt listate 65.

Cel mai important pentru investitorii de portofoliu este ca actiunile pe care le aleg sa fie cat mai stabile, sa nu reactioneze brusc la zvonuri, dar si sa aiba o lichiditate ridicata care sa le garanteze iesi-rea oricand din investitie. In schimb, pentru speculatori, mai interesante sunt actiunile volatile, care inregistreaza variatii mari ale cotatiilor de la o perioada la alta atunci cand apar unele informatii noi.

Luand in calcul volatilitatea calculata in perioada 2 februarie-30 martie, constatam ca numai pentru 8 actiuni au fost inregistrate variatii cuprinse intre -1 si 1% fata de medie, ceea ce inseamna ca au fost relativ stabile in ultimele doua luni. Dar trebuie mentionat si faptul ca dintre acestea numai cateva sunt atractive pentru investitorii mari din punctul de vedere al lichiditatii. Spre exemplu, numai Flamingo International, Banca Transilvania si Antibiotice au inregistrat o valoare a tranzactiilor mai mare de 10 milioane RON in acest an.

Esalonul I

Este interesant de vazut si ce actiuni sunt bune de speculat, adica au variatii mari ale cotatiilor si lichiditate ridicata. Este surprinzator insa faptul ca nu doar actiunile mai putin lichide au inregistrat variatii ample ale preturilor, ci si asa-numitele blue-chips-uri, titluri din elita BVB.
O prima categorie este cea a SIF-urilor care, in urma discutiilor pe marginea pragului de detinere si a anuntului de majorare a capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite in locul dividendelor, au inregistrat variatii de peste 3% ale cotatiilor fata de media din ultimele 20 sedinte. In plus, titlurile SIF sunt cunoscute pentru investitori ca unele dintre cele mai atractive de la cota BVB pentru lichiditatea lor ridicata, fiind prezente aproape in orice portofoliu.

Dar oferta pentru speculatori mai are si alte societati din domenii atractive. Spre exemplu, cele doua titluri emise de companii din grupul Rompetrol (Rompetrol Rafinare Constanta - RRC si Rompetrol Well Services - PTR) sunt cunoscute pentru volatilitatea lor ridicata. Spre exemplu, in luna februarie, variatia pretului RRC fata de media perioadei a fost de 8,3%, mult prea ridicata pentru o societate cu o lichiditate asemenea Rompetrol Rafinare.

Categoria a II-a

Nici titlurile Impact (IMP) sau Compa (CMP) nu ar trebui ocolite de speculatorii mari. Explicatia este data de faptul ca pentru cele doua actiuni au fost inregistrate tranzactii in valoare de 40 milioane RON si respectiv 20 milioane de RON in acest an, iar preturile au inregistrat variatii ample fata de media lunii februarie si a lunii martie.

De asemenea, adevarata comoara pentru speculatori s-a dovedit Sinteza Oradea (STZ), pentru care pretul a inregistrat, in luna februarie, o variatie de 22% fata de media perioadei, pe fondul unor tranzactii totale de 18,4 milioane RON in 2006. Si in luna martie, amplitudinea variatiei cotatiei STZ fata de medie a fost de aproape 6%.

In cazul Sinteza situatia a fost creata de dizolvarea asociatiei salariatilor (PAS), care a dus la cresterea lichiditatii si a cererii. Si in cazul Turbomecanica Bucuresti (TBM) investitorii speculeaza posibilitatea dizolvarii PAS-ului si distribuirea actiunilor catre membri, ceea ce duce, fara indoiala, la o crestere de curs si de lichiditate. Ca urmare, atat in luna martie, cat si in februarie, cotatiile actiunilor TBM au inregistrat o volatilitate ridicata, de peste 6% fata de medie.

Volatilitati ample pentru actiuni nelichide

Dar castiguri importante se pot obtine si in urma variatiilor ample consemnate la societatile mai putin lichide. In cazul lor este important de precizat ca volatilitatea ridicata poate fi o cauza a lichiditatii scazute, in sensul ca o cerere foarte mare pentru un anumit titlu, pe fondul unei oferte foarte reduse, duce automat la explozia pretului.

In categoria celor mai volatile actiuni la BVB in luna martie se incadreaza, cu succes, Rulmentul Brasov (variatie a cursului cu peste 15% fata de medie), Bermas Suceava (cu amplitudini de peste 10%), Mefin Sinaia (cu aproape 10%) si Electroputere Craiova (amplitudine de 6%). De asemenea, nu trebuie uitate nici THR Marea Neagra (EFO), Silcotub Zalau (SLC), MJ Maillis (MJM), Altur Slatina (ALT), Policolor (PCL) si Azomures (AZO) pentru care cursul de la sfarsitul lunii martie a inregistrat o miscare cu peste 6% fata de media lunii martie. Iar in afara de Silcotub si Azomures, pentru care s-au raportat transferuri totale in valoare de 3 milioane RON in 2006, restul sunt societati nelichide, tranzactionate rar si in pachete reduse.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri