Cotatiile monedei nationale au fost stabile in a doua parte a sesiunii interbancare de joi, cu oscilatii usor sub 4,41 lei/euro, intr-o piata linistita, in conditiile in care interesul jucatorilor la tranzactionare a ramas destul de ridicat, potrivit dealerilor.

In jurul orei 16:30, euro era schimbat la 4,4060- 4,4075 lei, in scadere fata de cotatiile de la finalul sedintei precedente, de 4,4200 - 4,4215 lei/euro, potrivit Mediafax.

Leul s-a apreciat la inceputul sesiunii interbancare, iar primele transferuri au coborat cotatiile pana la 4,4010 lei/euro, dupa care cursul a revenit pe crestere usoara, aproape de 4,41 lei/euro.

Analistii BCR considera ca fundamentele macroeconomice s-au imbunatatit in ultimii ani si arata ca leul este subevaluat, iar recenta crestere a cursului este rezultatul perceptiei investitorilor, in usoara contradictie cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care nu exclude deteriorarea fundamentelor.

Analistii BCR considera ca reducerea deficitelor, revenirea pe crestere economica si scaderea diferentialului de dobanda sunt evolutii macroeconomice care ar indica o apreciere a leului, un curs de echilibru fiind de circa 4 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta in scadere cu 0,9 bani, la 4,4078 lei/euro, dupa ce in precedentele doua sedinte a atins niveluri maxime istorice.

In sesiunea de miercuri, rata de schimb s-a plasat la 4,4168 lei/euro, cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele zile, dupa caderea Guvernului Ungureanu, jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv. Leul a pierdut in ultimele trei zile 0,96% la cotatia BNR.

Moneda nationala s-a apreciat joi si fata de francul elvetian, referinta coborand la 3,6690 lei/franc, dupa ce miercuri a atins maximul din 5 septembrie.

Cursul pentru dolar a scazut cu 0,43 bani, de la 3,3594 lei/dolar la 3,3551 lei/dolar.

Dobanzile practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au scazut de la 4,19 - 4,69% la 4,15 - 4,65%. Totodata, s-au redus si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 4,26 - 4,76% la 4,17 - 4,67% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale