Banca Nationala a atras ieri din piata monetara 1,772 miliarde lei in depozite cu scadenta lunara cu o dobanda de 8,5%/an, valoare care se mentine stabila de la inceputul lui februarie.

Trebuie remarcat faptul ca fata de lunea trecuta, cand au plasat 0,621 miliarde lei, bancile si-au majorat depunerile la BNR, ceea ce a adus si o usoara crestere a dobanzilor interbancare "over night" la 8,50 - 9,50%, dupa ce pe parcursul saptamanii trecute ele se stabilizasera la 8 - 9%.
Aceasta evolutie indica faptul ca se anticipeaza o crestere a leului in urmatoarea perioada, iar bancile nu doresc sa fie expuse la o astfel de evolutie. Pe de alta parte, se pare ca bancherii au inceput sa se impace cu ideea ca BNR nu va creste in perioada apropiata dobanda de politica monetara, masura care fusese intens solicitata inainte de intalnirea conducerii bancii centrale. Totusi, BNR pastreaza optiunea unei majorari a dobanzii pentru luna mai, dupa ce se va vedea mai clar care este evolutia inflatiei din acest an.

Nu trebuie sa ne asteptam la noi majorari a dobanzilor la depozitele atrase de la populatie, avand in vedere exact faptul ca bancile nu vor fi dispuse la astfel de masuri fara un nou imbold din partea BNR. Oricum, economiile in lei ale populatiei s-au majorat la sfarsitul lui februarie cu 0,8%, pana la 17,350 miliarde lei, inregistrand o crestere de 17,2% fata de perioada similara a lui 2005, ponderea lor in masa monetara reprezentand 20,3%. Oficialii BNR considera ca ponderea creditelor pentru populatie va continua sa creasca, in termeni reali, cel putin la nivelul din 2005.

Daca dobanzile la depozitele in lei au stagnat, in schimb in februarie creditele cu scadente mai mari de 5 ani s-au scumpit cu aproape doua puncte procentuale fata de ianuarie, dobanzile medii urcand de la 10,3% la 12,2%, in timp ce dobanzile medii la creditele cu scadenta la trei - sase luni au urcat de la 16,3% in ianuarie la 18,7%. Aceasta evolutie poate fi pusa, de asemenea, pe majorarea dobanzii de politica monetara, dupa ce in cursul lui 2005 ele coborasera cu peste 50%, de la 23,5 la 11,3%.

Trendul crescator se va observa si in cazul dobanzilor la creditele in valuta, urmare a evolutiilor de pe pietele internationale. Cu toate acestea, in februarie s-a observat o majorare a creditelor in euro de 1,3%, chiar daca analistii considera ca pana la sfarsitul anului Banca Centrala Europeana urmeaza sa creasca dobanda de referinta de la 2,50%, in prezent, la 3 sau 3,25%. In ceea ce priveste dobanda de referinta americana, Rezerva Federala ar putea sa o creasca, pana la jumatatea anului, la 5 sau 5,25%, fata de 4,75%, in prezent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri