Intrarea Romaniei in zona euro va fi stabilita dupa alegeri, in functie de contextul intern si international, a declarat Florin Georgescu, desemnat in functiile de ministru al Finantelor Publice si vicepremier in guvernul Ponta.
"Adoptarea euro se va face de catre Romania pe baza unei decizii oficiale in care autoritatile statului, guvern, Banca Nationala, Parlament, presedinte, in primul rand, se vor aduna si vor vedea care este situatia tarii si ce este prin zona euro, ce este prin Europa si in plan international si in primul rand unde ne aflam", a spus Georgescu, raspunzand unei intrebari adresata de un parlamentar in sedinta comisiilor reunite, scrie Mediafax.

El a aratat ca intrarea unei tari nepregatite in clubul select al zonei euro nu este indicata.

"In plan economic, o politica monetara delegata sus la Banca Central Europeana ia din mainile statului respectiv o parghie de actiune pentru corectarea unor dezechilibre, pentru cresterea competitivitatii, respectiv politica monetara, prin rata dobanzii si prin cursul de schimb in principal", a spus Georgescu.

El a aratat ca tari precum Grecia si Portugalia sunt doua exemple negative in acest sens, pentru ca au adoptat moneda europeana fara sa fie pregatite.

"Obiectivul va fi stabilit si va fi fixat in mod realist, dupa alegeri, in raport cu rezultatele acestora, de catre autoritatile care vor conduce tara la acel moment", a mai spus Georgescu.

Romania are ca obiectiv aderarea la moneda euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014.

TVA simplificata pentru firme mici


Guvernul vizeaza introducerea TVA simplificate pentru firmele mici, iar o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegeri, a declarat Florin Georgescu.

"Optam si pentru un tip de TVA simplificata in materie de raportare, urmarire si plata, care s-a negociat cu organismele internationale pentru intreprinderile mici, cu o cifra de afaceri sub o anumita limita", a spus Georgescu, audiat de comisiile parlamentare reunite.

El a precizat ca respectivele firme, cu rulaje de cateva zeci de mii de euro, ar putea fi declarate entitati neplatitoare de TVA, pentru a se putea "misca mai liber".

Georgescu a mai aratat, raspunzand unei intrebari, ca in masura in care va fi posibil, dupa o analiza a efectelor financiare, economice si sociale aferente, guvernul rezultat in urma alegerilor din toamna ar putea decide reducerea TVA la alimente.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, ca masura reducerii TVA la produsele agricole este necesara si ca aceasta se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri