Cursul ar putea depasi nivelul istoric atins pe piata interbancara, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea incheia printr-o interventie agresiva din partea BNR, care sa le reaminteasca jucatorilor de forta pe care o poate avea banca centrala pe piata locala.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4265 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel de la introducerea moendei unice.

Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anuntat pe 2 mai, la acea data jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalulul anului trecut, cursul a urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

"Nu este exclus sa depasim nivelul minim al leului stabilit recent de 4,46 lei/euro. Este dificil de spus, pentru ca miscarea curenta vine dupa o perioada de mai multi ani in care cursul de schimb a fost intr-o buna masura controlat de catre banca centrala.", a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Muscalu spune ca in aceasta perioada, dupa ce s-au inregistrat modificari de proportii la nivel intern si extern, a devenit neclar care ar fi pretul considerat corect de catre majoritatea participantilor la piata.

"Este posibil, insa, ca deprecierea curenta sa se incheie printr-o interventie agresiva, care sa le aminteasca inca o data participantilor la piata de forta pe care o poate avea banca centrala in aceasta piata de dimensiuni relativ reduse. O asemenea miscare este probabila avand in vedere ca temperarea deprecierii, cu scopul sustinerii stabilitatii financiare, care a parut ca a fost implementata in ultimii ani, pare si mai potrivita in prezent, dupa ce in ultimii doi ani salariile au inregistrat cresteri inferioare preturilor de consum, reducand astfel capacitatea de achitare a datoriilor. In acelasi timp, cursul s-a depreciat, accentuand dificultatile in cazul datoriilor in valuta", a explicat Muscalu.

El crede ca participantii externi nu sunt ingrijorati de situatia actuala interna, date fiind relaxarea fiscala de dimensiuni limitate care se are in vedere, dar si sustinerea relativ solida in Parlament a noului guvern.

In acelasi timp, Muscalu spune ca perspectivele s-ar putea schimba, cat timp persista promisiunile de relaxare fiscala suplimentara.

Totodata, analistul BCR, Eugen Sinca, crede ca deprecierea leului a fost cauzata de factori interni si ca Romania ar trebui sa-si stabilieasca o serie de prioritati pentru a creste gradul de atractivitate.

"Schimbarile politice frecvente de la inceputul acestui an, fluxurile reduse de capitaluri externe private, in contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, si rezultatele inca modeste in accesarea fondurilor europene sunt principalii factori care explica deprecierea leului cu 2,4% din luna ianuarie pana in prezent. De aici rezulta si o serie de prioritati pentru Romania in perioada urmatoare, pentru a creste gradul de atractivitate in fata investitorilor, precum mentinerea stabilitatii politice, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene structurale si transmiterea unui mesaj coerent pietelor globale, inclusiv prin intermediul acordului cu FMI si UE", a declarat Sinca.

Estimarea BCR de curs pentru finalul acestui an este 4,39 lei/euro, iar cotatiile se vor stabiliza in jurul nivelului de 4,4 lei/euro.
Vlad Muscalu considera ca banca centrala pare mai interesata sa tempereze deprecierea decat sa inverseze miscarea intr-un mod ferm, adoptand o asemenea abordare probabil pentru a limita transferarea tensiunilor din piata valutara catre piata monetara.
"Contextul extern este desigur nefavorabil leului, insa nu cred ca acesta este determinant pentru dinamica curenta. Am vazut o inrautatire a contextului extern, poate chiar mai puternica, in a doua jumatate a anului trecut, iar in acea perioada leul a fost ceva mai stabil", a conchis Muscalu.

Economistul sef al UniCredit Tiriac, Dan Bucsa, apreciaza ca este prea devreme pentru a estima un nivel maximal al cotatiilor in urmatoarea perioada si trebuie vazut care vor fi evoluiiile imediate.

"Este prea devreme si sunt convins ca nici Banca Nationala nu stie in acest moment care este nivelul maxim pana unde va merge cursul", a spus Bucsa.

Rata de schimb a trecut de 4,42 lei/euro inca de la deschidere sesiunii de vineri, cand primele tranzactii au fost operate la 4,4210 lei/euro.

In prima parte a zilei cursul a oscilat sub 4,43 lei/euro, deprecierea fiind limitata de interventiile indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor. Imediat dupa publicarea cursului de referinta, cotatiile au sarit peste 4,43 lei/euro, iar in jurul orei 14:00 rata de schimb a atins un maxim de 4,44 lei/euro.

Nivelul record atins pe piata interbancara a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, cand in Romania a fost zi nebancara, iar paritatea a fost tranzactionata de jucatorii internationali pe alte piete.

Dealerii cred ca, fara interventia bancii centrale, cursul ar putea depasi in numai doua sedinte nivelul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara, avand in vedere cererea ridicata de euro din partea jucatorilor.

Potrivit dealerilor, volumele de tranzactionare sunt ridicate, iar ordinele de cumparare de euro vin atat de la jucatori straini, cat si de la banci locale.

Cea mai recenta interventie directa a BNR pe piata interbancara a avut loc in octombrie 2008, cand banca centrala a a invocat un atac puternic asupra leului, pe fondul turbulentelor cauzate de caderea crizei financiare internationale.

La acea data, BNR a vandut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa functionarea pietei si a intelege necorelarea dintre piata monetara si cea valutara. Tot atunci, BNR a testat piata valutara pentru a verifica realitatea cotatiilor, fara sa realizeze insa tranzactii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri