Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca va discuta in cursul zilei cu presedintele Traian Basescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a face un grup de lucru care sa incerce atenuarea efectelor situatiei din Grecia asupra sistemului bancar romanesc si asupra Romaniei.
"Situatia politica din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative ca se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi si cu guvernatorul BNR si cu presedintele Romaniei, obligatoriu trebuie sa facem un grup de lucru pentru a incerca sa atenuam efectele asupra sistemului bancar romanesc si asupra Romaniei, efecte produse de prelungirea si se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Ponta a spus ca situatia din Grecia este prioritatea numarul unu pentru toata Europa, si pentru zona Euro, si pentru zona non-Euro, el aratand ca evolutiile negative din Grecia pot afecta Romania in zona de sistem bancar, in zona economica, in zona cursului de schimb.
"De aceea, impreuna cu guvernatorul BNR, ministrul de Finante, si il vom informa si pe presedinte, trebuie sa facem o strategie de atenuare a eventualelor efecte. Asta face si Germania acum, care are aceeasi problema ca si noi. Asta fac toate tarile europene si nu trebuie sa stam asa, daca se intampla vreun necaz, sa fim nepregatiti", a spus Ponta.

El a spus ca are obligatia ca, alaturi de BNR, sa se pregateasca si pentru ce e mai rau, nu doar pentru ce e mai bine.

"Sper sa nu se intample, ca toata lumea, sper ca pana la urma sa se gaseasca o solutie politica si Grecia sa mearga mai departe in Euroapa, in zona Euro, cu un Guvern sustinut, dar dupa cum vedeti deocamdata rezultatele sunt ingrijoratoare si am obligatia alaturi de BNR sa ne pregatim si pentru ce e mai rau, nu doar pentru ce e mai bine", a spus Ponta.

Tensiunile politice din Grecia au adus in prim plan posibilitatea iesirii din zona euro, Europa incepand sa estimeze consecintele unei astfel de decizii.

Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discutiile vor fi, probabil, monopolizate de situatia din Grecia si de posibilitatea iesirii statului din zona euro, optiune care a trecut in centrul dezbaterii privind criza.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicatii europene, deschide editia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro".

Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE sa continue sa finanteze Grecia chiar si in cazul plecarii statului din zona euro.

Comisia Europeana nu ia in calcul relaxarea conditiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminica purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj, dezmintind o stire transmisa anterior de Real News Atena.

Totodata, oficialii bancilor centrale din Europa discuta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si strategii pentru a face fata consecintelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al bancii centrale a Suediei.

Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a declarat ca zona euro este mai rezistenta decat acum doi ani la o posibila plecare a Greciei.

"Cred in continuare ca Grecia poate ramane in zona euro si poate gasi o modalitate de a se asigura ca-si va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rau pentru Grecia si pentru cetatenii ei, in special pentru cei mai saraci, decat pentru restul Europei. Si Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult", considera Rehn.

Guvernul de la Atena ar ramane fara bani la inceputul luni iulie daca creditorii externi ar hotari sa nu distribuie urmatoarea transa din programul de finantare externa, potrivit unui raport prezentat saptamana trecuta de Bank of America Merrill Lynch.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri