Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins al treilea maxim istoric consecutiv, de 4,4411 lei/euro, in urcare cu 0,38 bani fata de luni, iar dealerii spun ca deprecierea a fost temperata de interventia indirecta in piata a bancii centrale, prin vanzari de valuta.
Institutul National de Statistica a anuntat marti dimineata ca economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, evolutia fiind anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%, scrie Mediafax.

Referinta pentru dolar a urcat marti cu 0,97 bani, la 3,4576 lei/dolar, ajungand la un nou nivel maxim incepand cu 1 iulie 2010. La data mentionata, referinta s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, cotatia a crescut la 3,6971 lei/franc, nivel care reprezinta un nou maxim incepand cu 5 septembrie 2011. La inceputul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4480 lei, peste nivelul de luni seara, cand operatiunile s-au incheiat la 4,4425 - 4,4435 lei/euro. Ulterior, cotatiile au inceput sa scada spre 4,44 lei/euro, iar nivelul minim a fost de 4,4385 lei/euro.

Pana la ora 13:00, cotatiile au oscilat usor peste 4,44 lei/euro.

Pietele financiare au fost sub presiune de la inceputul saptamanii trecute, dupa ce cele doua partide principale care sustin acordul Greciei cu institutiile financiare internationale nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a respecta conditiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul si de a ramane in zona euro.

In sesiunea de marti, pietele si-au revenit, propulsate de avansul economic peste asteptari anuntat de Germania pentru primul trimestru, insa temerile privind criza din zona euro a limitat cresterile.

Valutele din regiune sunt pe apreciere comparativ cu finalul anului trecut, insa evolutia vine dupa ce in 2011 pierderile au fost mult superioare leului. Potrivit cursurilor de referinta anuntate luni de BCE, forintul este in crestere cu 7,2% de la inceputul anului, dupa ce in 2011 a pierdut 13,1%, iar zlotul a urcat cu 3,5%, dupa ce anul trecut s-a depreciat cu 12,1%.

Cursul monedei nationale a urcat cu doar 1,4% in 2011, la cursurile de referinta publicate de BCE.

Institutul National de Statistica a anuntat marti dimineata ca economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, evolutia fiind anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%. Anuntul nu a influentat vizibil cotatiile monedei nationale.

Bancile comerciale practicau dobanzi de 4,34 - 4,84% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, fata de 3,78 - 4,28% % luni. Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat de la 3,91 - 4,41% la 4,38 - 4,88%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri