Moneda nationala s-a depreciat in a doua parte a zilei, iar cursul a atins un maxim de 4,4560 lei/euro, in linie cu deprecierea valutelor din regiune, din cauza neincrederii in capacitatea liderilor UE de a inregistra progrese notabile in combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri, informeaza Mediafax.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4525 - 4,4540 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Cursul de schimb a scazut usor sub 4,4400 lei/euro la deschiderea sedintei de marti, insa apoi a revenit peste acest nivel.

Pana la ora 13:00, cursul a inregistrat oscilatii usoare, iar dealerii au spus ca deprecierea leului a fost temperata de prezenta bancii centrale in piata. Dupa ce BNR a afisat cursul de referinta, cotatiile au inceput sa creasca, iar nivelul maxim a fost de 4,4560 lei/euro, intr-o piata in care volumele de tranzactionare au ramas reduse.

Nivelul record atins pe piata interbancara a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, cand in Romania a fost zi nebancara, iar paritatea a fost tranzactionata de jucatorii internationali pe alte piete.

Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi in raport cu euro, iar euro s-a depreciat fata de dolar, din cauza neincrederii in capacitatea liderilor UE de a inregistra progrese notabile in combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri, fiind de asteptat ca moneda unica sa ramana la un nivel scazut din cauza temerilor legate de Grecia si Spania.

In pofida sperantelor din anumite cercuri ca ar putea fi inregistrate progrese la reuniunea informala de miercuri, investitorii nu cred acest lucru, avand in vedere diferentele de opinie dintre Germania si Franta.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti o rata de referinta de 4,4452 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, dupa trei sesiuni in care cursul a inregistrat scaderi modeste.
Rata de schimb leu/euro a inregistrat miercuri cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,4463 lei/euro, iar nivelul stabilit marti se plaseaza foarte aproape de acest record.

Turbulentele de pe scena politica locala de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului in raport cu euro.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, rata de referinta urcand cu 0,5 bani, de la 3,4767 lei/dolar la 3,4817 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, rata de schimb oficiala a crescut de la 3,6976 lei/franc la 3,7012 lei/franc.
Bancile comerciale au afisat marti dimineata dobanzi de 1,85 - 2,35% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi. Dobanzile au scazut vizibil de la nivelurile de luni, de 4,58% - 5,08% pe an pentru plasamentele cu aceasta scadenta, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care il au unele banci dupa ce luni Banca Nationala a Romaniei a imprumutat noua institutii cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrala a oferit astfel cea mai mare suma de dupa luna februarie 2010 din cadrul unei licitatii repo.

Anterior, cresterea dobanzilor a fost cauzata de interventiile valutare din sedintele precedente realizate de BNR, care a vandut euro si a retras lei din piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale.

Totodata, randamenetele pentru depozitele la o saptamana au stagnat la 4,78 - 5,28%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri