Bursa autohtona s-ar putea afla, dupa integrare, sub zona de influenta a pietei din Atena
BVB este prea mica pentru pietele europene mari, dar nu vrea sa fie absorbita, asa cum a patit sora din Ungaria. Parteneriatele constituie cea mai buna solutie pentru a iesi din conul de umbra.

Integrarea in UE va impinge Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-una din zonele de influenta ale pietelor de capital mari europene. Este efectul regionalizarii, prin care UE urmareste sa dezvolte o piata de capital unica. Intrebarea care apare este sub umbrela caror piete bursiere se va afla BVB, dupa aderare? Deocamdata, nimeni nu are un raspuns sigur. Este clar insa ca viitorul bursei autohtone va depinde de gradul de dezvoltare al acesteia. Daca intr-un an-doi BVB nu va face progrese, sa atinga, de exemplu, o valoare zilnica a tranzactiilor de peste 20 milioane de euro, mai mult ca sigur va ajunge sa fie inghitita de una mai mare.

Asa cum s-a intamplat cu bursa din Budapesta, imediat dupa integrare. Pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de catre un grup de investitori institutionali austrieci, care include si bursa din Viena. De altfel, cea mai puternica tendinta manifestata, in acest moment, pe pietele europene este cea a fuziunilor intre burse, chiar intre cele mari. Inca se poarta negocieri pentru preluarea bursei din Londra. Au avut loc discutii cu mai multe burse, care nu s-au finalizat, deoarece sumele oferite au fost prea mici. O piata nedezvoltata, precum cea romaneasca, va rezista greu in fata unei eventuale oferte de achizitie. Cu toate ca oficialii BVB afirma ca preluarea de catre o bursa mai mare ar fi ultima varianta. Suntem mai apropiati de ideea unei burse independente, decat de cea a unei fuziuni, declara presedintele BVB, Septimiu Stoica. El mizeaza pe incheierea de parteneriate cu pietele mari.

Pana in prezent, un singur acord s-a materializat. BVB a reusit sa realizeze, impreuna cu bursa din Viena, un indice comun, ROTX, care include cele mai lichide actiuni romanesti tranzactionate la bursa vieneza. La un moment dat, s-a semnat si un parteneriat cu bursa din Atena pentru listarea unor companii romanesti, care, din pacate, a esuat.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23442&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri