Asiguratorii au platit, in primul trimestru al acestui an, cumulat pentru asigurari generale si de viata, un total de peste 1,2 miliarde lei, nivel in crestere cu 0,24% comparativ cu intervalul similar din 2011, potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Defalcat, din valoarea totala a indemnizatiilor brute platite de asiguratori, pentru contractele de asigurari generale s-au platit peste un milliard de lei, iar pentru asigurarile de viata 174,6 milioane lei.



In perioada ianuarie - martie 2012, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au fost inregistrate si solutionate 2.630 de petitii, numarul acestora fiind in crestere cu 42,93% fata de acelasi interval al anului trecut. Reclamatiile transmise de persoanele fizice detin o pondere de 86% din total. Cele mai multe petitii au fost inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii RCA, respectiv 1.825 de reclamatii, ceea ce reprezinta 69,39% din total. Asigurarile facultative CASCO au inregistrat 16,27% din total.

Rezultatele, oferite de CSA, au fost facute publice in cadrul celei de-a XV-a Editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, desfasurat la Sinaia. A doua zi de conferinte FIAR este dedicata Zilei Asigurarilor Auto si Zilei Pietelor Internationale care se vor desfasura in paralel la Cazinoul din Sinaia.

Potrivit cifrelor transmise de asiguratori, pe segmentul asigurarilor generale cele mai mari sume au fost platite pentru asigurarile Casco, RCA, asigurarile pentru incendiu si alte calamitati naturale si pentru asigurarile de credite.

Cumulat, despagubirile brute platite pe aceste clase de asigurari reprezinta peste 95% din totalul indemnizatiilor brute platite pe segmentul asigurarilor generale in primul trimestru din acest an.

Asadar, Casco - 481,8 milioane lei, nivel in scadere cu 9,8% fata de primul trimestru din 2011, RCA - 471,6 milioane lei, valoare in crestere cu 17,05%; asigurari de incendii si alte calamitati naturale - 41,5 milioane lei, in scadere cu 57,76%; asigurari de credite - 41,9 milioane lei, crestere cu 36,06%.

Pe segmentul asigurarilor de viata, volumul total al indemnizatiilor brute platite si al sumelor platite pentru maturitati si rascumparari a fost de peste 174,6 milioane lei, in crestere cu 8,44% fata de primul trimestru din 2011.

Din aceasta suma, pentru asigurarile incluse in clasa AI (asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata) s-au platit 98,7 milioane lei, nivel in scadere cu 1,94% fata de primul trimestru al anului trecut, si 73,1 milioane lei pentru asigurarile incluse in clasa AIII (asigurari de viata cu componenta investitionala), nivel in crestere cu 22,58% fata de intervalul similar din 2011.

CSA a pus, recent, la dispozitia consumatorilor de asigurari linia telefonica de tipul telverde - Dialog CSA. Prin intermediul acestui serviciu, asiguratii beneficiaza de asistenta de specialitate in vederea formularii unei petitii pentru solutionarea pe cale amiabila a oricaror probleme intervenite in relatia cu societatile de asigurare.

Totodata, au fost aduse modificari la proiectul de norme privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si brokerilor. S-a introdus, de asemenea, in norme faptul ca asiguratorii si brokerii vor fi obligati sa posteze pe paginile proprii de internet situatia reclamatiilor inregistrate la sediile lor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri