Cotatiile monedei nationale fluctuau usor peste 4,46 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de miercuri, cresterea cursului fiind temperata de interventiile indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4615 - 4,4625 lei/euro, peste ultimele cotatii de marti, de 4,4525 - 4,4540 lei/euro.

Update: Primele transferuri de miercuri au fost realizate la 4,4550 - 4,4575 lei/euro, iar in prima ora de tranzactionare cursul a atins un maxim de 4,4640 lei/euro.

Cotatiile au inceput sa scada spre jumatatea sesiunii, iar cu putin timp inainte de ora 13:00, cand BNR stabileste cursul de referinta, schimburile se perfectau la 4,4600 - 4,4620 lei/euro.

Dealerii au spus ca BNR a vandut volume semnificative de euro pentru a sustine cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucatorii straini au fost principalii cumparatori de valuta.

In a doua parte a zilei, cotatiile au oscilat usor peste 4,46 lei/euro, in conditiile in care banca centrala a ramas in piata, oferind valuta, pentru a tine cursul cat mai aproape de acest nivel.

Cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, in urcare cu 1,35 bani fata de marti.

Economistii spun ca BNR a sustinut moneda nationala pentru a nu se deprecia si mai mult in raport cu euro.

„Dupa ce nu a reusit sa beneficieze de recenta imbunatatire a apetitului pentru risc, leul s-a miscat in directia opusa in sesiunea de astazi, alaturi de multe alte active cu risc relativ ridicat. Moneda nationala a depasit nivelul record de 4,46 lei/euro, setand astfel un nou minim de 4,4650 lei/euro. Se poate sa fi fost sustinuta de catre banca nationala (aceasta este indicata de distributia volumelor tranzactionate) insa, inca o data, sustinerea a parut limitata. Lipsa unei interventii valutare agresive ar trebui sa mentina presiunea de depreciere si, presupunand ca apetitul pentru risc la nivel international nu va inregistra o modificare majora, pare probabil ca leul sa se indrepte catre nou nivel de rezistenta, probabil 4,50 lei/euro”, se arata intr-un raport al ING.

In privinta dolarului, BNR a anuntat un curs de schimb de 3,5272 lei/dolar, in urcare cu 1,31% comparativ cu nivelul din sesiunea precedenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cursul BNR a urcat usor