Moneda nationala a pierdut avansul de la inceputul sesiunii, iar cotatiile au urcat spre 4,47 lei/euro la sfaritul zilei interbancare, miscare corelata cu cea a valutelor din regiune, pe fondul incertitudinilor privind costul mentinerii bancilor spaniole pe linia de plutire.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4665 - 4,4690 lei/euro, in crestere fata de nivelul de la finele sesiunii locale de vineri, de 4,4730 - 4,4750 lei/euro

Dupa inchiderea sedintei interbancare de vineri, cursul a continuat sa urce pe pietele internationale si s-a apropiat de 4,5 lei/euro, potrivit dealerilor.

"In apropierea momentului in care leul era tranzactionat la 4,49 lei/euro, agentia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat calificativul BB+ acordat Romaniei. Comunicatul de presa mentioneaza ca este posibil ca ratingul sa fie redus in cazul care ritmul consolidarii fiscale va incetini dincolo de asteptarile curente ale analistilor. Sansele unor asemenea modificari sunt in crestere intrucat multeplanuri anuntate de alianta de la guvernare au o nuanta de relaxare fiscala", considera Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

La inceputul sedintei, euro era cotat la 4,4730 - 4,4750 lei, iar in prima parte a zilei cursul a atins un minim de 4,4670 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a intors spre 4,47 lei/euro, pe fondul ingrijorarilor privind cresterea creditelor neperformante ale bancilor din Spania, dupa ce o sursa oficiala a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul spaniol ar putea recapitaliza Bankia, a patra institutie de credit din Spania, care a cerut un ajutor de 19 miliarde euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,4641 lei/euro, in scadere fata de vineri, cand s-a plasat la 4,4646 lei/euro. In sesiunea de joi, rata de referinta a atins nivelul record, de 4,4662 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat de asemenea un curs in scadere, cu 0,19 bani, la 3,5473 lei/euro.

Referinta pentru franc a scazut foarte usor, de la 3,7154 lei/franc la 3,7134 lei/franc.

Bancile comerciale au practicat luni dimineata dobanzi de 4,79 - 5,28% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, usor mai sus fata de cele de vineri, de 4,74% - 5,23% pe an. Randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat de la 4,79% - 5,28% la 4,82 - 5,31% pe an.Moneda nationala a pierdut avansul de la inceputul sesiunii, iar cotatiile au urcat spre 4,47 lei/euro la sfarsitul zilei interbancare, miscare corelata cu cea a valutelor din regiune, pe fondul incertitudinilor privind costul mentinerii bancilor spaniole pe linia de plutire.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri