Bursa Romana de Marfuri (BRM) a fost anul trecut gazda a peste 2.000 de tranzactii in toate ringurile din tara, valoarea contractelor incheiate atingand aproximativ 590 milioane de dolari, potrivit reprezentantilor Bursei.
Valoarea totala a imbunatatirilor de pret, calculate ca diferente favorabile intre pretul de pornire si cel de adjudecare al tranzactiei, a atins circa 57 milioane de dolari, reprezentand o imbunatatire medie de 8,79 la suta.

Ringul de tranzactionare al Bursei Romane de Marfuri a gazduit in anul 2005 un numar de peste 1.000 de tranzactii, in valoare de 512 milioane de dolari. Recordul lunar de tranzactionare a fost inregistrat in luna decembrie, cand valoarea contractelor incheiate a depasit 147 milioane de dolari, fiind urmata de luna februarie, cu tranzactii de peste 84 milioane de dolari. in ringul BRM imbunatatirile de pret obtinute in 2005 totalizeaza aproape 45 milioane de dolari.

Cai mai activi ordinatori, aflati in top 10, realizat in functie de valorile de tranzactionare sunt: CFR Marfa, CFR Calatori, CFR SA, RATB, Nuclearelectrica SA, Tarom SA, Electrica Serv SA, Ministerul Apararii, Regia Autonoma de Transport Public Iasi.

Aproximativ zece la suta din valoarea totala a tranzactiilor realizate de BRM in 2005 a fost inregistrata la terminalele operationale din teritoriu. Valoarea totala a tranzactiilor a atins 75 milioane de dolari, cu peste 20 milioane de dolari mai mult fata de 2004. in 2005, s-au deschis alte patru noi terminale in orasele Alexandria, Giurgiu, Targu Mures si Slobozia.

In acest an, au anuntat reprezentantii BRM, vor mai fi deschise terminale in Focsani, Pitesti, Suceava, Targoviste, Bistrita, Ilfov, Vaslui si Bacau.

Valorile de tranzactionare realizate de fiecare punct de lucru in parte pozitioneaza pe primul loc terminalul BRM din Prahova, care a organizat licitatii in valoare de aproape 13,9 milioane de dolari, urmat de terminalul Cluj, cu o cifra de tranzactionare de aproape 13,4 milioane de dolari, si Brasov - tranzactii de 12,1 milioane de dolari.

"Bursa a inregistrat rezultate importante si imi pare rau ca nu este folosita mai mult pentru multe alte domenii, fiind preferate procedurile netransparente, uneori chiar in cazul banului public, provocandu-se astfel pierderi", a spus presedintele Bursei Romane de Marfuri, Mircea Filipoiu.

Senatorul Varujan Vosganian a spus ca bursa este unul dintre principalel elemente ale unei economii functionale, amintind ca acesta este un capitol la care tara noastra mai are de lucrat pentru a recupera decalajul fasa de alte tari.

"Bursa Romana de Marfuri si Bursa de Valori Bucuresti sunt cele mai eficient mijloace in lupa impotriva coruptiei, si care functioneaza mult mai bine decat orice departament anti-coruptie", a precizat Varujan Vosganian.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Statul cere de la Electrica daune cat jumatate din deficitul bugetar
Setari Cookie-uri