OTP Bank, subsidiara locala a grupului maghiar cu acelasi nume, a lansat de curand trei produse de finantare destinate companiilor care isi desfasoara activitatea in agricultura si estimeaza in acest an o crestere de 5-10% a soldului creditelor din aceasta zona.
Potrivit reprezentantilor bancii, 10% din portofoliul de credite acordate persoanelor juridice este destinat firmelor care activeaza in agricultura si in domeniile adiacente.

Totodata, aproape 3.000 de clienti ai OTP Bank incaseaza subventii de la Ministerul Agriculturii in conturi, motiv pentru care banca a decis sa lanseze trei produse bancare dedicate pentru agricultori - creditul pentru prefinantare subventii APIA - bunastarea pasarilor si a porcinelor, creditul pentru achizitie terenuri agricole si creditul pe baza de certificate de depozit.

Printre cei mai importanti jucatori care activeaza pe piata finantarilor pentru agricultura se numara CEC Bank, Banca Transilvania, BRD sau BCR.

„OTP a mai finantat pana acum agricultura, dar nu prin produse dedicate. Incepand cu luna august vom acorda credite pentru prefinantarea subventiilor din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si pentru beneficiarii Schemei de plata unica pe suprafata (SAPS). Aproape 56% din suprafata agricola a Romaniei este detinuta de producatorii individuali, care au in medie 1,95 hectare, sub media din Uniunea Europeana. In cazul acestora vom avea o abordare speciala”, a declarat Roxana Hidan, directorul directiei IMM din cadrul OTP Bank.

Acesta spune ca 44% suprafata agricola a tarii este in posesia companiilor, care detin in medie 190 de hectare.

„In 2010 existau 12.743 de firme active in agricultura, dintre care 64% erau profitabile si doar 24% aveau credite. Noi ne dorim sa atragem cat mai multi clienti fara credite”, a mentionat Hidan.

Creditul pentru prefinantare subventii APIA - bunastarea pasarilor si a porcinelor, disponibil in lei, este destinat finantarii capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor curente (inclusiv pentru plata obligatiilor catre bugetul de stat si celelate bugete) de catre beneficiarii ajutoarelor de stat, pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si a porcinelor, pana la incasarea acestora de la APIA.

Creditul pentru achizitie terenuri agricole
este destinat achizitiei de terenuri pentru productia agricola si poate functiona ca un plafon de credite pentru investitii, ce ofera posibilitatea achizitionarii in timp a mai multor loturi de teren.

Creditul pe baza de certificate de depozit este acordat finantarii capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatii curente si poate fi utilizat in una sau mai multe transe.

Directorul directiei IMM din cadrul OTP Bank nu a dezvaluit la ce dobanzi se vor acorda aceste credite, adaugand doar faptul ca imprumuturile vor fi oferite la un cost care tine de profilul fiecarui client in parte.

OTP Bank a inregistrat in primul trimestru pierderi de 17 milioane lei, ca urmare a scaderii profitului operational si a cresterii costurilor de risc.

Volumul creditelor a raportat o majorare trimestriala de 4%, pana la un nivel de 5,7 miliarde lei, ca urmare a cresterii imprumuturilor ipotecare si a celor de consum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri