Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in luna iunie 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piata interna, valoare foarte apropiata de suma imprumutata in luna mai, de 3,54 miliarde lei.
Trezoreria a planificat pentru luna mai sa atraga 3,8 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, insa a imprumutat 3,54 miliarde lei. Sumele intrate in contul Trezoreriei in luna mai sunt cu 27% mai mici fata de suma licitatiilor din luna aprilie, de 4,9 miliarde lei, scrie Mediafax.

Spre deosebire de luna mai, cand a fost organizata doar o licitatie pentru certificate de trezorerie pe un an, Finantele au programat in iunie doua astfel de operatiuni prin care vor sa vanda titluri de 1,8 miliarde lei (1 miliard de lei prin la prima operatiune si 800 milioane lei prin a doua). La licitatia din luna mai, Ministerul Finantelor a imprumutat 750 milioane lei, la un randament mediu de 5,02% pe an.

Alaturi de cele doua operatiuni pentru certificate de trezorerie, mai sunt programate trei licitatii prin care vor sa vanda obligatiuni pe doi si, respectiv, patru ani in valoare cumulata de 1,7 miliarde lei.

Prima licitatie din luna iunie va fi organizata in data de 7 iunie, cand Trezoreria vrea sa vanda obligatiuni cu maturitate de doi ani in valoare de 700 milioane lei.

Finantele au profitat de randamentele in scadere si au imprumutat de la inceputul anului 34,56 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Un factor care a determinat scaderea randamentelor a fost reprezentat de reducerea ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, astfel ca randamentele au inceput sa scada pana la nivele minime istorice. In cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborat sub rata dobanzii de politica monetara inca de la finalul lunii februarie, iar din aprilie Trezoreria a acceptat un randament de 5,02% pe an.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca dobanda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%. Totusi, la inceputul lunii mai BNR a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro, in cazul unei posibile iesiri a Greciei din zona.

Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante pentru vanzare de titluri de stat.
In urma cu o saptamana, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Cristian Sporis spunea ca Guvernul vrea sa emita in trimestrul al treilea obligatiuni pe pietele internationale si sa reduca finantarea de pe piata locala, in pofida temerilor generate de speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro.

Totodata, el afirma ca Romania nu este constransa sa se imprumute de pe pietele internationale, deoarece are rezerve de aproximativ 4 miliarde euro si este pe cale sa obtina o linie de finantare de 1 miliard de euro de la Banca Mondiala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri