Depozitele nerezidentilor in valuta au ajuns la un nivel record in primele patru luni din 2012, de 14,9 miliarde lei (3,39 miliarde euro), in urcare cu 32% fata de finalul anului trecut, cand se inregistra un volum de 11,3 miliarde lei (2,61 miliarde euro), potrivit datelor statistice publicate de Banca Nationala in raportul privind structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor.
Astfel, in perioada ianuarie-aprilie, strainii au depus in bancile locale 780 milioane euro, iar o buna parte din aceste fonduri ar putea proveni din economiile grecilor, care speriati de criza din tara natala si-au adus depozitele si in Romania.

Potrivit unei analize Reuters, locuitorii bogati din Grecia isi transfera economiile catre bancile din Luxemburg, Elvetia si tarile nordice, fiind ingrijorati ca o eventuala iesire a tarii din zona euro ar duce la o devalorizare a economiilor odata cu revenirea la drahma.

Intr-o singura zi din luna mai, populatia si companiile din Grecia au scos din depozite 700 milioane, insa situatia s-a mai calmat dupa ce liderii de la Atena au anuntat noi masuri de ajutorare a bancilor elene. In februarie, depozitele bancare au scazut cu 4,6 miliarde euro, in timp ce in martie acestea au crescut cu 1,4 miliarde euro.

Cu toate acestea, analistii spun ca mai degraba grecii si-au mutat unele depozite in Bulgaria, intrucat mediul de afaceri este mai “prietenos” decat in Romania.

“Probabil ca sunt cativa greci care si-au transferat depozitele in regiune, in special in Bulgaria, care a devenit o perla a Europei de Sud-Est. Grecul se duce mai degraba in Bulgaria pentru ca dispune de taxe mai mici, dar si de un mediu economic mai stabil. Cei care s-au razgandit au venit si in Romania”, a precizat Adrian Mitroi (foto), secretar general la CFA Romania.

Inclusiv ministrul de finante bulgar, Simeon Djankov, recunostea in vara anului trecut ca bancile locale atrag tot mai multe depozite de la cetatenii din alte state, mai ales Grecia si Romania, deoarece Bulgaria este “un exemplu economic”.

De ce si-ar aduce grecii depozitele in Romania


Grecia este al cincelea investitor major in Romania, soldul investitiilor straine directe elene in Romania fiind de peste 3 miliarde euro.

„De asemenea, Grecia detine 3% din numarul total de firme cu capital strain din tara noastra. Din cele 181.302 societati comerciale cu participare straina la capital inmatriculate in Romania la sfarsitul lunii aprilie 2012, 5.284 societati aveau participare elena la capitalul social. Grecia ocupa locul 6 ca valoare a capitalului social subscris, care se ridica la 1,86 miliarde euro, adica 5,95% din total”, scria economistul Andreea Paul pe blogul personal.

Astfel, relatiile economice dintre Grecia si Romania sunt strans legate, in tara existand o comunitate destul de importanta a oamenilor de afaceri eleni. Acesta ar putea fi un prim argument pentru care grecii si-ar aduce economiile la bancile locale.

Pe de alta parte, institutiile de credit din Romania ofera dobanzi mai bune la depozitele in euro, decat alte banci din Germania, Olanda sau Elvetia, unde randamentele nu trec de 2% pe an. La bancile romanesti dobanda oferita este dubla, iar in unele cazuri aceasta trece de nivelul de 4%.

Bonificatiile superioare ar putea reprezenta un stimul pentru cei care vor sa-si aduca depozitele in Romania.

„Nu pot spune ca exista un trend si ca populatia si firmele din Grecia isi aduc depozitele aici. Bancile din Romania ofera dobanzi mai bune decat alte institutii din Europa, dar nu as putea calcula exact cati bani au adus grecii in tara”, a explicat, pentru wall-street.ro, un om de afaceri grec prezent in Romania.

Depozitele de 100.000 euro sunt garantate


Atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana, plafonul de garantare a depozitelor este de 100.000 euro, astfel ca economiile deponentilor sunt acoperite in cazului falimentului unei banci pana in limita acestei sume.

"Toate depozitele din UE sunt garantate, insa cu toate acestea popoarele din sudul Europei isi duc banii in alta parte, ceea ce arata faptul ca la nivelul Europei exista o deficienta de a comunica clar deponentului acest mesaj", a adaugat Mitroi.

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) garanteaza, in limita plafonului aprobat, depozitele constituite in lei si valuta la toate institutiile de credit – persoane juridice romane, depozitele persoanelor fizice rezidente si nerezidente si depozitele persoanelor juridice.

Pe langa depozitele in valuta, de 14,9 miliarde lei, strainii mai detineau economii in lei de 3,14 miliarde lei, in crestere cu 6,8% fata de finele anului trecut. Per total, depozitele nerezidentilor se ridicau la 18 miliarde lei in aprilie, fiind cu 27,6% mai mari decat in perioada similara din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri