Alpha Bank a inregistrat in primul trimestru in Romania pierderi inainte de taxe de 5,3 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 5,7 milioane euro in urma cu un an, potrivit datelor publicate joi de grupul financiar elen.
Cheltuielile operationale s-au redus cu 12,1% fata de intervalul similar al anului trecut, la 20,4 milioane de euro, noteaza Mediafax.

Soldul creditelor a scazut in primele trei luni cu 9,1%, la 3,2 miliarde de euro, dar cel al depozitelor a urcat cu 20,2%, la 1,2 miliarde de euro, fata de intervalul similar din 2011. Fata de sfarsitul anului trecut, soldul creditelor a scazut cu 1,6%, iar cel al depozitelor a urcat cu 3,4%.

Pe segmentul ipotecar, soldul creditelor a stagnat la 874 milioane de euro comparativ cu decembrie 2011, dar a urcat cu 4,8% fata de intervalul similar al anului trecut.

In cazul creditelor pentru companii, portofoliul a scazut cu 5% fata de sfarsitul anului trecut, la 2,1 miliarde de euro. Fata de primul trimestru al anului trecut declinul a fost de 12,8%.

Soldul creditelor de consum a fost la sfarsitul lui martie de 233 milioane de euro, in crestere cu 2,6% fata de trimestrul patru, dar in scadere cu 18,2% fata de intervalul similar din 2011.

Cota detinuta de Alpha Bank in Romania pe piata creditelor este de 6,4%, iar rata creditelor neperformante este de 12,5%.
Banca detine pe piata locala 165 de sucursale si 2.292 de angajati.

Alpha Bank detine in Romania institutia de credit cu acelasi nume, Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers si Alpha Advisory.

Grupul Alpha Bank a inregistrat in primul trimestru pierderi de 107,8 milioane de euro. Rata de adecvare a capitalului a ajuns la 9,6%, dupa ce banca a primit 1,9 miliarde de euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiara.

Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro catre cele mai mari patru banci grecesti institutiile de credit redobandind astfel accesul la operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene (BCE).

Astfel, National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Cele patru mari banci elene au inregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro in urma restructurarii datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape in totalitate rezervele de capital ale institutiilor.

Bancile elene controleaza aproximativ 13% din activele sistemului bancar din Romania. Pe piata romaneasca sunt prezente, pe langa cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, si subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlata de grupul francez Credit Agricole) si ATEBank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri