Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat public ca prognozele care indica un curs 5 lei/euro daca se intampla "ceva in Grecia" sunt eronate, sugerand ca banca centrala nu va permite un astfel de nivel din cauza ca dolarul s-a intarit foarte mult in raport cu euro, si ar afecta puternic economia, anunta Mediafax.

"Ce ne deosebeste prognozele de acum versus 2007 – 2008? Atunci euro se intarea fata de dolar. Acum este de-a-ndoasele. Acum se duce spre 1,2 poate chiar 1,1. Cred ca risca cei care vorbesc despre o prognoza aproape fireasca a cursului de 5 lei/euro. Daca se intampla ceva in Grecia se duce deja la 1,1 sau 1 (cursul euro/dolar - n.r.). In mod firesc suntem cu ochii la euro/dolar. O asemenea prognoza sufera (5 lei/euro - n.r.). As spune ca sufera rau. Deosebirea este clara intre 2007- 2008 fata de 2012", a spus Isarescu, la finalul unui seminar privind politica monetara organizat la BNR.

Cursul de schimb s-ar putea indrepta usor spre nivelul de 5 lei/euro, indiferent daca Grecia iese sau nu din Zona euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani, a avertizat recent directorul general ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat marti pentru euro un curs de 4,4646 unitati, in usoara scadere fata de vineri.

Referinta leului fata de euro a depasit record dupa record in luna mai, cel mai inalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. Deprecierea cu 1,57% in lun mai a fost cauzata initial de schimbarea Guvernului, la care s-au adaugat temerile privind soliditatea zonei euro. De la inceputul anului, cursul indica o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric si 3,35% fata de cotatia de marti.

Totodata, referinta pentru dolar a coborat luni cu 3,13 bani, la 3,5918 lei/dolar, dupa ce la finalul saptamanii trecute moneda americana s-a plasat la un nivel record fata de leu.

In sedinta de vineri, BNR a anuntat pentru dolar de 3,6231 unitati, reprezentand recordul istoric. Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice in fata dolarului pe pietele internationale, in contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol si ingrijorarior ca Grecia va parasi zona euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si