Sculptorul Ioan Bolborea, autorul ansamblului "Caragialiana", dar si altor statui comandate de Primaria Capitalei, a primit recent un contract de 3,5 milioane lei (aproape 800.000 de euro) de la Banca Nationala a Romaniei pentru realizarea grupului statuar Eugeniu Carada, fondator al institutiei, scrie Mediafax.
Contractul a fost atribuit sculptorului Ioan Bolborea la inceputul lunii mai, prin negociere fara anunt de participare, alegere justificata prin faptul ca proiectul poate fi realizat doar de un anumit ofertant, din motive artistice.

De altfel, in anuntul de atribuire publicat de Banca Nationala a Romaniei se precizeaza ca nu a existat decat un singur ofertant.

Suma platita de BNR pentru grupul statuar Eugeniu Carada, 2,8 milioane lei fara TVA, va acoperi executia, montajul, lucrarile auxiliare si de imprejmuire.

1. Credeti ca banca centrala ar trebuie sa cheltuiasca 800.000 euro pentru o statuie?




Banca centrala noteaza printre serviciile acoperite: arhitectura, servicii de inginerie si servicii integrate de inginerie, servicii de amenajare urbana si servicii de arhitectura peisagistica, servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica, servicii de testare si analiza tehnica

Bolborea detine o "fabrica de monumente" langa Bucuresti, dotata cu o turnatorie cu ceara pierduta si ipsosarie. De asemenea, ateleriul lui Bolborea dispune si de o sectie de restaurare.

Intr-o dezbatere recenta privind Centrul Istoric al Bucurestilor, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat public ca banca centrala va plati pentru un grup statuar Eugeniu Carada.

De altfel, Carada este unul dintre figurile pos-pasoptiste care l-au fascinat pe seful BNR, fie ca-l numeste unul dintre fondatorii bancii centrale, fie ca apreciaza originea sa, oltean dupa mama.
Chiar pe pagina oficiala de web a BNR este mentionat ca primul guvernator al Bancii Nationale a fost Ion I. Campineanu, insa adevaratul ctitor al institutiei a fost Eugeniu Carada.

Politician si economist, Carada (1836 -1910) debuteaza ca om de litere, cu poezii patriotice, si chiar a compus muzica patriotica si a scris librete cu mesaj patriotic.

La 21 de ani intra in politica, fiind ales deputat, si se imprietenesete cu IC Bratianu si CA Rosetii. Intra in redactia ziarului "Romanul", unde activeaza timp de 12 ani, provmovand ideile liberale ale vremii: "Libertatea unui individ n-are alte margini decat libertatea altuia", scria Carada intr-unul dintre comentariile sale.

Istoria il plaseaza printre politicienii care au militat puternic pentru inlaturarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si aducerea unui principe strain. De altfel, alaturi de IC Bratianu, Carada a negociat cu Casa regala de Hohenzollern aducerea pe tron al lui Carol I.

Tot Carada va ajunge insa unul dintre "dusmanii" regelui Carol, participand la complotul cunoscut sub numele de "Republica de la Ploiesti".

Desi nu a existat o reconciliere, istorici sustin ca cei doi s-au respectat, fara a se intalni vreodata.
Carada a refuzat sa fie guvernator al BNR, cel mai probabil pentru ca ordinul de numire ar fi trebuit semnat de Carol I, dar a activat timp de 30 de ani ca director al institutiei, pe care, de fapt, a condus-o din umbra in toti acesti ani.

Statuia ecvestra a lui Carol I din Bucuresti a fost refacuta recent de sculptorul Florin Codre, fost profesor a lui Bolborea la Liceul de Arta din Brasov.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri