Creditorii vor suporta costurile prabusirii unor banci, potrivit unui plan prezentat, miercuri de Comisia Europeana (CE), care prevede indepartarea de procedeele salvarii institutiilor de credit de catre state, dar si progresul catre o unificare a supravegherii financire, potrivit Bloomberg.
Planul, care include si infiintarea unei retele de fonduri de catre bancile centrale pentru stabilizarea bancilor comerciale lovite de criza, este un pas necesar pentru a limita asumarea excesiva de riscuri in sectorul financiar si a scapa contribuabilii de salvarea institutiilor de credit cand aceastea au probleme, a spus comisarul pentru servicii financiare, Michael Barnier, informeaza Mediafax.

"Nu vrem ca in viitor guvernele sa se gaseasca cu spatele la perete, fara nicio alta optiune decat sa sustina cu bani publici. Bancile trebuie sa plateasca pentru banci. Vom rupe legatura dintre crizele bancare si bugete", a declarat Barnier.

Lideri ai UE, intre care presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si presedintele CE, Jose Barroso, au cerut o uniune bancara cu un nivel mai ridicat de coordonare in privinta reglementarii. Presedintele UE, Herman Van Rompuy, va prezenta propuneri pentru o integrare mai puternica a zonei euro la urmatorul summit al liderilor UE, de pe 28-29 iunie.

"Propunerea este un pas esential catre o uniune bancara in UE", a spus Barroso intr-un comunicat.

Conform planului lui Barnier, guvernele nationale vor impune taxe anuale bancilor pentru a asigura ca o suma minima de bani este disponibila imediat pentru a stabiliza o banca cu probleme. Autoritatile ar obtine astfel timp pentru implementarea altor masuri, precum pierderi pentru creditori.

Daca banii stransi pentru acest scop nu sunt suficienti, autoritatile pot impune noi taxe bancilor, potivit oficialilor europeni. In ultima instanta, guvernele ar trebui sa se imprumute intre ele si ar trebui sa utilizeze in comun fonduri in cazul prabusirii unei institutii de credit cu prezenta in mai multe tari europene.

Propunerea de imprumuturi intre state "va vi intampinata, probabil, cu dezaprobare de Germania" si alte state din zona euro care au ratinguri maxime, "AAA", considera Jesper Berg, vicepresedinte la Nykredit A/S, cea mai mare banca ipotecara din Danemarca. Aceste tari vor considera ca este o punere in comun a datoriei "pe usa din spate", a adaugat el.

Barnier a propus, de asemenea, ca programele nationale de garantare a depozitelor sa fuzioneze in reteaua de fonduri pentru sustinerea sistemului bancar.

Chiar daca un singur fond la nivelul UE pentru sistemul bancar ar fi mai eficient pentru bancile cu operatiuni transfrontaliere, capacitatea UE de a lua o astfel de masura este in prezent limitata de lipsa unei singure autoritati de supraveghere bancara si de legile nationale diferite pentru insolventa bancara.

Uniunea bancara sustinuta de comisie ar include un singur fond si o supraveghere comuna, impreuna cu un program la nivelul UE pentru garantarea depozitelor si un singur set de reguli de prudentialitate pentru banci.

Viitoarele masuri ar trebui sa implice toate statele UE

Aceste viitoare masuri ar trebui "sa implice toate cele 27 de state membre", a spus Barnier. Ca minim, ar trebui sa participe cele 17 state din zona euro.

In privinta pierderilor ce ar fi impuse creditorilor, propunerile lui Barnier dau autoritatilor de reglementare dreptul de a impune pierderi detinatorilor de datorie negarantata, cu prioritate la plata, precum si detinatorilor unor instrumente derivate, dupa ce sunt sterse capitalul bancii si datoria subordonata. De asemenea, autoritatile ar putea impune o convertire a datoriei in actiuni, pentru a consolida baza de capital a bancii. Orice astfel de ajutor ar fi insotit de concedierea conducerii si de restructurare.

Planurile lui Barnier ar creste costurile de finantare la nivelul sistemului bancar cu circa 0,05-0,15 puncte procentuale, potrivit estimarilor Comisiei.

"Costul ar fi mai mult decat compensat de beneficiile macroeconomice asociate unei probabilitati mai reduse pentru crize sistemice si perturbari economice", potrivit executivului comunitar.

Atributiile de a putea impune pierderi detinatorilor de obligatiuni ale bancilor nu vor fi implementate pana in 2018, in timp ce alte parti ale propunerii ar intra in vigoare de la inceputul lui 2015. Odata ce noile reguli devin lege, autoritatile nationale ar trebui sa epuizeze orice alte masuri, precum impunerea de pierderi creditorilor privati, inainte de a folosi fonduri publice la salvarea unei banci.
Planul lui Barnier trebuie aprobat de guvernele nationale si de Parlamentul European inainte de a putea intra in vigoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri