Piata creditului de consum garantat cu ipoteca a inceput sa se specializeze in functie de client si de nevoile acestuia. Modelul bancar folosit este cel din SUA si Marea Britanie.
Chiar daca mai are de parcurs o serie de etape pana sa ajunga la nivelul pietelor dezvoltate, piata bancara romaneasca incepe sa se diversifice. Cum retailul este inca la moda, bancherii au inceput sa despice firul in patru pentru fiecare tip de credit. Asa se face ca au aparut credite de consum care sa poata servi diverse necesitati ale clientului, in functie de posibilitatile sale. Ca sa-si poata permite un credit de consum fara destinatie, viitorul debitor trebuie sa aiba un imobil in proprietate. Cu o ipoteca pe acesta, poate contracta oricate alte credite, gratie imprumutului tip revolving, lansat momentan doar de BCR si BRD Groupe Socit Gnrale. Ipotecarea casei naste astfel bani care pot finanta vise sau dorinte.

Bancile americane, dupa sistemul carora s-au orientat si romanii, ofera imprumuturi chiar daca ipoteca este de rangul doi. Poate se va ajunge in curand si in Romania la aceasta solutie. In plus, in SUA, in afara celui clasic si a celui tip revolving, exista si o a treia varianta a creditului de consum garantat cu ipoteca: clientul ramburseaza 15 - 20 de ani doar dobanzile datorate bancii pentru imprumutul contractat. Principalul urmeaza a fi achitat la finalul perioadei de creditare. Chiar daca bancile romanesti mai au mult pana la realizarea unei palete de credite atat de diversificate, faptul ca, intr-un an si jumatate de la contractarea primului credit de consum garantat cu ipoteca, deja a fost lansata a doua varianta a acestuia: linia de credit, ne indreptateste sa speram ca vom avea in curand multiple variante de finantare, bazate pe o garantie reala.

Bancile incep sa ofere credite pe comanda

Principalele modele sunt imprumuturile din SUA si Marea Britanie. Orientandu-se dupa dictonul Pune casa sa lucreze pentru tine, bancile romanesti au inceput sa diversifice creditele de consum cu ipoteca.

Piata romaneasca mai are de parcurs cateva etape pana va ajunge la o specializare a imprumuturilor comparabila cu cea din SUA si Marea Britanie. A pune casa sa lucreze pentru tine inseamna, de fapt, a obtine bani in baza ipotecii pe un imobil, bani pe credit cu ajutorul carora pot fi finantate tot felul de alte nevoi personale. In pietele ipotecare dezvoltate, exista trei tipuri de credite de consum cu ipoteca, altfel spus home equity loan: creditul clasic, care are deja o istorie de un an si jumatate si in Romania, creditul revolving, dupa modelul caruia au fost create si cele doua noi credite lansate de BCR si BRD Groupe Socit Gnrale si o a treia varianta, care nu exista la noi deocamdata.

Creditul clasic de consum garantat cu ipoteca a prins tot mai mult teren in Romania. Chiar daca in celelalte tari are destinatii diverse, de la finantarea studiilor copiilor pana la finantarea deschiderii unei afaceri proprii, in Romania destinatia sa este unilaterala: casa! (indiferent daca banii sunt folositi pentru completarea unui credit ipotecar sau pentru imbunatatiri si extinderi ale locuintei). Acest tip de credit este exploatat in Romania la doar jumatate din potentialul sau. In SUA, de exemplu, limita maxima a unui credit de consum cu ipoteca poate merge pana la 140%- 150% din valoarea imobilului ipotecat. In Romania, gradul de expunere al creditelor nu poate depasi 75% din valoarea de piata imobilului ipotecat.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23447&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri