“Ceea ce s-a intamplat cu sistemul bancar din Europa Centrala si de Est (ECE) dupa caderea comunismului, cand bancile straine au intrat pe aceasta piata, reprezinta cea mai rapida preluare de institutii de credit din lume”, a precizat profesorul de economie, specializat in mediul bancar din ECE, John Bonin de la Universitatea Wesleyan, in cadrul unui seminar organizat la BNR cu prilejul reuniunii anuale a Asociatiei Europene de Istorie Bancara.
Acesta a fost sustinut in afirmatii si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care a declarat ca ECE este singura regiune din lume in care bancile straine domina sistemul bancar.

Guvernatorul BNR a spus ca desi in perioada de tranzitie s-a vorbit de prezenta bancilor straine ca fiind benefica statelor din regiunea Europei Centrale si de Est, criza a aratat ca exista unele vulnerabilitati.

“Primul ar fi riscul de contagiune. Noi avem patru banci din Grecia, banci romanesti cu capital grecesc. In fiecare zi trebuie sa repetam mesajul ca majoram capitalul bancilor, ca bancile-mama se comporta exemplar. Discutiile zilnice despre sistemul bancar nu sunt neaparat sanatoase si uneori nici noi nu avem un raspuns”, a explicat Isarescu.

Acesta a mentionat ca o alta vulnerabilitate cu privire la prezenta institutiilor de credit straine in sistemul bancar se refera la retrogradarea ratingurilor tarilor de unde provin bancile-mama, Austria fiind un exemplu in acest caz.

“Recent, ratingul bancilor austriece a fost scazut si perceptia in Romania a fost ca este un dezastru, ca bancile romanesti cu capital austriac vor avea probleme, ceea ce nu este chiar adevarat, reprezinta doar o vulnerabilitate. Bancile implicate in intermedierea financiara si-au imbunatatit serviciile, dar avem o problema cu euroizare economiei si cu implementarea politicilor economice dupa avansul rapid al creditelor”, a aratat Isarescu.

Moody's a coborat saptamana aceasta ratingurile BCR si Raiffeisen Bank Romania la "Ba1", in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit, in cadrul unei actiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene ale grupurilor austriece Erste si Raiffeisen.

Actiunile au fost determinate de actiunile de rating efectuate de Moody's pentru sapte banci din Germania, inclusiv Commerzbank, si trei din Austria, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, care controleaza si subsidiarele din Europa Centrala si de Est a grupului italian UniCredit.

Bonin: In Romania, in 1995, bancile straine detineau sub 1% din activele sistemului bancar


John Bonin a spus ca in Romania, in 1995, bancile straine detineau sub 1% din activele sistemului bancar, dar ca in prezent nivelul a ajuns la peste 85%.

Acesta a analizat si situatia marilor grupuri financiare prezente in ECE. Astfel, Bonin a precizat ca UniCredit, care are cele mai multe active in regiune, se va extinde si mai mult in est, in Rusia si Ucraina si ca la fel va proceda si Raiffeisen Bank International.

“Nu inteleg de ce aceste banci merg in Ucraina. Eu daca as fi in locul lor nu as face acest pas, deoarece economia tarii sufera”, a declarat profesorul de economie de la Universitatea Wesleyan.

Acesta a adaugat ca Erste Bank se va folosi de baza de depozite din Cehia si Slovacia pentru a sustine activitatiile din Ungaria si Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri