In luna iunie vom ajunge la o apropiere tot mai mare a ratei anuale si a ratei medii anuale a inflatiei, iar BNR tinde spre egalitatea celor doi indicatori, acesta reprezentand semnul suprem de stabilitate a unei piete, a precizat consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Rata anuala a inflatie a coborat in mai la un nou minim istoric, de 1,79%, in timp ce cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2011 – mai 2012) fata de perioada precedenta, determinata pe baza IPC si a indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), a fost de 3,5%.

“BNR care are ca obiectiv stabilitatea preturilor si vedem ca de 15 luni consecutiv rata anuala a inflatiei este tot mai mica. Avem una dintre cele mai bune rate ale inflatiei din UE. In aceasta luna vom ajunge la o apropiere, iar rata anuala si rata medie anuala vor fi aproape egale, acesta fiind semnul suprem de stabilitate a unei piete”, a explicat Vasilescu, in cadrul seminarului Romanian Retail Banking Forum, organizat de Finmedia.

Acesta spune ca cei care au facut judecata ca nivelul cursului se va duce “in balarii”, au uitat ca obiectivul BNR este stabilitatea preturilor si ca banca centrala va face tot posibilul pentru a pastra aceasta stabilitate.

“Daca s-ar intampla ceva in Grecia si cursul de schimb leu/euro ar fi supus unor socuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pentru ca piata valutara sa nu se destabilizeze. Nu doar vanzand si cumparand valuta, stiu ca aceste operatiuni fascineaza presa si publicul, dar vorbim de un instrumentar foarte larg, care are foarte multe componente, mai ales una psihologica”, a aratat consilierul guvernatorului BNR.

Pentru componenta psihologica, banca centrala are nevoie de presa, a mentionat Vasilescu.

“Daca BNR face o eroare nu inseamna ca presa sa treaca acel lucru sub pres. Insa lucrurile trebuie spuse asa cum sunt, in realitate”.

“Prietenul meu Ilie Serbanescu si-a uitat ochelarii acasa"


Oficialul Bancii Nationala i-a oferit ca exemple negative pe analistii Ilie Serbanescu si Valentin Ionescu.

“Prietenul meu Ilie Serbanescu si-a uitat ochelarii acasa si a luat invers declaratiile guvernatorului, spunand ca acesta este suparat de afirmatiile lui Misu Negritoiu”, a adaugat Vasilescu.

Presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, avansa saptamana trecuta ipoteza ca nivelul cursului de schimb va ajunge la 5 lei pentru un euro in cazul in care Grecia va iesi din zona euro.

Mugur Isarescu a zis ca aceasta judecata sufera mult si nu ca este suparat pe Misu Negritoiu, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

“Totodata, Valentin Ionescu a inceput sa faca afirmatii despre starea de spirit a guvernatorului, ca i-au scapat lucruri in public, fiindca era obosit. Ca Mugur Isarescu a zis ca bancile sunt inteligente, iar cand BNR face o reglementare bancile o pot ocoli”, a mentionat Vasilescu.

“Exista o dezbatere cum sa fie reglementate bancile si sunt incercari de a le suprataxa. Guvenatorul s-a referit la faptul ca daca suprataxezi o banca undeva in lume si nu o faci la nivel global, bancile se vor misca repede si vor merge in alte tari pentru a evita aceasta taxa”, a punctat oficialul BNR.

Acesta a mai afirmat ca in cazul in care euro va ajunge la paritate cu dolarul, atunci preturile energiei in Romania ar putea fi inflamate, iar inflatia se va umfla si ea, iar cursul se va duce spre 5 lei/euro.

“Atunci BNR va interveni cu tot instrumentarul necesar”, a indicat Vasilescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri