Moody’s a retrogradat ratingul Bank of Cyprus pentru depozite si datorii negarantate cu o treapta, la nivelul "B2", si l-a pus sub supraveghere in vederea unei noi revizuiri in scadere, alaturi de ratingul "B3" al Cyprus Popular Bank, scrie Mediafax.

Ratingul individual al Bank of Cyprus a fost redus de la nivelul "b2" la "b3", dar mentinut in categoria "E", si a fost plasat sub supraveghere. Calificativul individual al Cyprus Popular Bank a fost confirmat la nivelul "caa1" din categoria "E" si pus sub supraveghere, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Moody’s a retrogradat totodata cu o treapta ratingul pentru depozite al Hellenic Bank la nivelul "B1", iar ratingul individual la "b2", ambele fiind puse sub supraveghere pentru o noua revizuire negativa.

"Masurile reflecta riscul sporit de iesire a Greciei din zona euro. Desi exit-ul Greciei din uniunea monetara nu face parte din scenariul de baza luat in calcul de Moody’s, agentia considera acest risc substantial si recunoaste ca probabilitatea unui astfel de rezultat ar putea creste, in urma alegerilor din 17 iunie", se arata in comunicat.

Bancile cipriote evaluate de Moody’s au operatiuni extinse in Grecia, cu expuneri la credite de 42% din portofoliul de imprumuturi in cazul Cyprus Popular Bank, 34% in cazul Bank of Cyprus si 17% pentru Hellenic.

In aceste conditii, pozitiile de capital al acestor banci sunt expuse la consecintele directe si indirecte ale unei iesiri a Greciei din zona euro.

Riscul sporit al unui exit al Greciei ar putea conduce la o accelerare a retragerilor de depozite din sucursalele elene ale bancilor din Cipru, exercitand presiuni asupra lichiditatilor. Iesirea Greciei din uniunea monetara urmata de introducerea unei noi monede, un default probabil al datoriilor suverane si tensiunile economice extinse ar slabi solvabilitatea bancilor din Cipru, considera Moody’s.

La sfarsitul lunii martie, Bank of Cyprus avea active totale de 38,6 miliarde de euro, Cyprus Popular Bank de 31,8 miliarde euro, iar Hellenic Bank 8,6 miliarde euro.

Bank of Cyprus este prezenta in Romania sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce omite Eugen Teodorovici din anuntul Standard & Poor's? Esentialul