Companiile care practica asigurari generale au cheltuieli de achizitie si de administrare plus daunele platite si rezervele constituite peste nivelul subscrierilor din politele incheiate, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu, citat de Mediafax.
"La sfarsitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurarilor generale inregistra o rata a daunei de 74,74%, iar rata combinata a daunei a fost de 113,03%. Ultima cifra inseamna ca volumul dumneavoastra de cheltuieli de achizitie si de administrare plus daunele platite si rezervele constituite depasesc nivelul primelor castigate", a afirmat Buzoianu la un eveniment de specialitate.

El a adaugat ca autoritatea de relgmentare nu poate interveni in politicile comerciale ale asiguratorilor, dar aceasta situatie impune monitorizarea "mult mai atenta" a indicatorilor pe care asiguratorii ii raporteaza CSA si a modului in care aceasta lipsa de profitabilitate influenteaza relatia cu asiguratii.

"Simplificand, as spune ca trebuie sa aveti in vedere ca riscuri mai multe si mai mari inseamna si capitaluri mai mari, precum si programe de reasigurare adecvate, de care sa dispuneti pentru a va onora obligatiile asumate", a spus seful Comisiei.

In 2010, industria asigurarilor a incheiat cu pierderi de 41,37 milioane lei, in scadere cu 60% fata de nivelul consemnat la finele anului anterior. Potrivit datelor CSA, pierderile companiilor au totalizat 276,64 milioane de lei in 2010, in timp ce profiturile au cumulat 235,27 milioane de lei. Cifrele aferente anului 2011 nu au fost date publicitatii.

"Pe agenda Consiliului CSA exista un subiect mai important decat cresterea sau scaderea pietei, profitabilitatea sau neprofitabilitatea companiilor de asigurare, pentru ca el influenteaza in mod semnificativ rezultatele dumneavoastra si imaginea intregii industrii de asigurari. Este vorba despre protectia intereselor asiguratilor, o tema aflata astazi mai mult decat oricand pe agenda tuturor autoritatilor de supraveghere ale pietelor financiare", a spus Buzoianu.

El a aratat ca autoritatea de reglementare se confrunta cu un numar tot mai mare de petitii depuse de asigurati, care reclama intarzieri la plata daunelor peste termenele prevazute de legislatia in vigoare.
"Au inceput sa apara din ce in ce mai multe sesizari cu privire la modul defectuos in care unii asiguratori efectueaza constatarea daunelor precum si la refuzul unor asiguratori de a plati pagubitilor daunele ce li se cuvin. Pentru unele societati, numarul petitiilor inregistrate la CSA a crescut foarte mult, in primele cinci luni din acest an comparativ cu acelasi interval din 2011. Mai mult decat atat, unii dintre asiguratori inteleg sa raspunda cu intarziere la solicitarile CSA, fapt ce a determinat Consiliul CSA sa ia masurile de sanctionare a conducatorilor din cinci societati", a spus seful autoritatii.

La inceputul saptamanii trecute, CSA a anuntat ca a sanctionat cu amenzi in cuantum total de 80.000 de lei sapte directori de companii de asigurare, care, in primele cinci luni ale anului, au inregistrat cresteri ale numarului de plangeri din partea clientilor.

Cea mai mare sanctiune, de 30.000 de lei, a fost aplicata presedintelui directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu.

CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei directorului general al Euroins, Bucsa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, presedintelui directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, si directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vadean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri