Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a inregistrat in primele cinci luni ale anului o crestere de peste 63% a garantiilor emise fata de perioada similara din 2011, pana la un nivel de aproximativ 1,3 miliarde lei.
De aceste garantii au beneficiat circa 4.100 de IMM-uri, in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de garantii emise a depasit cifra de 4.750, in crestere cu 30% fata de primele cinci luni ale anului 2011.

Analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene.

Astfel, in primele cinci luni din 2012, 300 de IMM-uri au accesat garantia Fondului in vederea implementarii de astfel de proiecte, ceea ce reprezinta un numar de circa 3 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentand o crestere de 2,3 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Dintre acestea, garantii in cuantum de circa 230 milioane lei au fost accesate de primarii si consilii locale, in vederea implementarii de proiecte cu o componentaa de finantare europeana nerambursabila in cadrul FEADR.

Reluarea activitatii de garantare a IMM-urilor in cadrul programului Kogalniceanu, din luna martie a acestui an a insemnat deja sustinerea unui numar de aproape 450 de intreprinderi, beneficiari de garantii in cuantum de peste 35 milioane lei.

Programul Prima Casa a generat un numar de aproximativ 10.200 de contracte de garantare, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pana la finele lunii iunie, Fondul estimeaza ca acest program va ajunge la un total de peste 65.000 de beneficiari si finantari sustinute care vor depasi valoarea de 2,6 miliarde euro.

„Semnalam, pe langa dinamica pozitiva a rezultatelor inregistrate, si o imbunatatire a calitatii portofoliului de garantii, justificat de scaderea nivelului indicelui anualizat al platilor efectuate de la 6.8% in prima parte a anului 2011, catre un nivel de 4.7% in aceeasi perioada din 2012, semn ca sectorul IMM-urilor a devenim mai pragmatic si orientat spre viitor. Deasemenea, in sensul imbunatatirii permanente a parteneriatului nostru cu IMM-urile, in cateva zile vom anunta acordarea de noi facilitati beneficiarilor de garantii acordate de Fond, in interesul comun de stimulare a dezvoltarii continue a mediului de afaceri din Romania”, a declarat Aurel Saramet, presedintele si directorul general al FNGCIMM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri