O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea declansa in Romania "retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele bancilor elene, precum si un avans al creditelor neperformante, in cazul unei deprecieri prelungite si puternice a leului, a declarat un analist Fitch pentru Mediafax.
Chiar daca in declin, cota de piata a bancilor elen in Romania este inca substantiala, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va sustine, probabil, institutiile de credit daca apar dificultati privind lichiditatile, in timp ce o injectie directa de capital din partea statului este incerta.

"Fitch considera ca ar exista incertitudini ridicate in privinta unei injectii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, avand in vedere dificultatile politice si angajamentul pentru consolidare fiscala. Chiar daca bancile ar primi capital, aceasta ar fi considerata doar o solutie temporara", a declarat pentru analistul Keranka Dimitrova.

BNR are o capacitate mai mare de a asigura lichiditati in lei, dar si rezerve valutare considerabile. In plus, Romania are un acord preventiv cu FMI si UE, noteaza analistul Fitch.

Sistemul bancar romanesc nu pare a fi expus direct la datoria de stat a Greciei, iar bancile sunt bine capitalizate, insa creditele neperformante se afla la un nivel ridicat (circa 16% la sfarsitul primului trimestru) si nu au atins inca punctul maxim. Rezervele pentru credite neperformante sunt la un nivel rezonabil, in timp ce majoritatea grupurilor bancare straine prezente pe piata isi mentin angajamentele in privinta regiunii, in opinia agentiei de rating.

"Totusi, intensificarea reticentei investitorilor (fata de risc, n.r.) ar putea pune presiune pe leu, care se depreciaza din decembrie. O depreciere puternica si prelungita in continuare a leului fata de euro ar putea avea impact asupra calitatii activelor, intrucat ponderea imprumuturilor in valuta in sold este ridicata", potrivit analistului.

Fitch nu exclude posibilitatea unei retrageri "semnificative" de depozite de la subsidiarele elene din Romania in cazul in care Grecia intra in incetare de plati si iese din zona euro, situatie in care BNR ar putea fi nevoita sa intervina daca fondurile institutiilor de credit nu sunt suficiente. Pana in prezent, retragerile de depozite din bancile elen din Romania par sa fi fost moderate, iar Romania are un sistem de asigurare a depozitelor.

Rusia si Turcia ar fi cei mai probabili candidati pentru achizitii

Dependenta de fonduri de la bancile parinte din Grecia este, de asemenea, un motiv de ingrijorare, insa potrivit Fitch finantarile acordate subsidiarelor sunt, in cea mai mare parte, pe termen lung.

Bancile din Rusia si Turcia ar fi cei mai probabili candidati pentru achizitii daca o iesire a Greciei din zona euro ar duce la aparitia pe piata din regiune a unor active bancare ieftine. Unele banci din Rusia au ambitii de extindere in Europa Centrala si de Est, in timp ce institutiile de credit din Turcia s-ar putea implica, avand in vedere proximitatea geografica si situatia solida a capitalului.

Romania ar putea fi afectata puternic de o agravare a crizei din Grecia prin declinul exporturilor catre zona euro, o consecinta a acutizarii crizei datoriilor in uniunea monetara, a declarat analistul. Pentru anul in curs, Fitch se asteapta la o incetinire a exporturilor in raport cu anul anterior. In acelasi timp, legaturile in privinta investitiilor straine directe sunt mai slabe decat in cazul altor state, precum Bulgaria, Serbia sau Macedonia.

Planurile Romaniei de aderare la zone euro in 2015 sunt in pericol mai mult din cauza unei posibile neindepliniri a cerintelor, decat din cauza unui eventual impact al iesirii Greciei din uniunea monetara.

"Pana in prezent, nici Romania si nici Bulgaria nu au aratat intentia unor retineri in privinta aderarii la euro. Din contra, si-au exprimat angajamentul politic. Intarzieri in aderarea la euro sunt mai probabile ca rezultat al unor intarzieri in implementarea cerintelor de aderare la uniunea monetara", a spus analistul.
Sistemul bancar din Romania are nevoie de reducerea creditarii in valuta si de o majorare a finantarii obtinute pe piata locala, pentru a putea rezista mai bine la viitoare perioade de stres, potrivit agentiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri