Urmareste LIVE conferinta M&A Outlook - Editia a IV-a, cel mai important si interactiv for de dezbateri dedicat pietei de fuziuni si achizitii, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young si casa de avocatura PeliFilip.


09:14
Conferinta M&A Oulook 2012, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young si PeliFilip a inceput! Primul speaker - Lucian Isar, ministru delegat pentru mediul de afaceri.
09:14
Lucian Isar, ministrul pentru Mediu de Afaceri: avem o strategie ambidextra. In primul rand, vom viza indicatori macroeconomici conform acordului cu FMI si Banca Mondiala. In al doilea rand, vrem sa repornim motoarelor de crestere economica. Incercam sa repozitionam Romania ca urmatorul punct cald pe harta investitiilor.

09:16
Lucian Isar: Incercam sa limitam pierderile companiilor de stat. De asemenea, lansam procesul de recrutare pentru 48 de companii. Sunt circa 280 de pozitii pe care le cautam. Astfel, veti avea mai multe oportunitati de a va angaja la multe companii de stat.
09:17
Lucian Isar: O alta zona in care operam vizeaza lansarea celor 8 mari poli de crestere (cinci au fost anuntati deja): de la o zona aeronautica in zona Brasov, pana la o zona de IT in Cluj.
09:19
Vom activa si pe piata de privatizari si alte structuri de corporate finance. Suntem in discutii continue cu consortiile care au fost selectate, uneori lucrurile merg mai usor, alteori mai dificil. Nu vom incerca sa repetam greselile din cazul Petrom sau Transelectrica. Banii vor ramane in companii, cei invitati la masa trebuie sa aiba capacitatea sa faca transfer de know how si tehnologie.
09:20
Lucian Isar: Sunt mai multe proiecte in lucru. Statul are mai multe detineri decat cele vehiculate pana acum. Vor face mai multe exercitii de corporate finance. In masura in care statul va gasi mai multe solutii in afara listarii pe Bursa, vom fi mai mult decat bucurosi sa le implementam.
09:20
Romania are o sansa doar daca se pozitioneaza la nivel de jucator regional. Romania lucreaza acum la crearea unei burse de cereale. Sansa BVB este sa aiba abordare de jucator regional. Sttaul trebuie sa isi urmareasca foarte clar interesele. In masura in care piata de capital nu reuseste sa generez interes si atractivitate si statul va deveni mai creativ in a folosi alte canale.
09:23
Intrebat de moderatorul conferintei M&A Outlook despre calendarul privatizarilor, Lucian Isar a raspuns ca, in principiu, calendarul ramane in picioare, dar incercam sa imbunatatim pozitia companiilor pe piata.
09:26
Lucian Isar a fost intrebat de un participant la conferinta M&A Outlook despre insolventa Hidroelectrica si perspectiva de a se respecta calendarul de listare a companiei. Raspunsul sec al acestuia a fost ca reorganizarea este o procedura judiciara. Ca urmare, din punct de vedere tehnic raspunsul meu este ca este o procedura fezabila. Ce se poate raspunde va raspunde seful consiliului de administratie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu. Isar a repetat ca "din punct de vedere tehnic privatizarea ramane in picioare".
09:27
Intrebare dn sala: Care este opinia mediului de business de la Viena pentru Romania?
Raspuns Lucian Isar: Sunt foarte interesati de energie si vor sa investeasca in hidro si eoliana, sunt provideri de componente pe toate segmentele de energie si de fondurile europene. Sunt foarte multe firme de consultanta implicate in zona fondurilor europene. Din perspectiva globala, este al doilea mare investitor din Romania, avem schimburi comerciale de aproximativ 2 miliarde de euro (la finalul anului trecut) si sunt interesati sa isi creasca expunerile si activitatile in Romania.
09:30
Un director de magazin online de IT l-a intrebat pe ministrul pentru Mediul de Afaceri despre cum putem canaliza investitiile strainilor catre domeniile cheie (agricultura, turism si infrastructura)

Lucian Isar: Turismul a fost mentionat in Austria, fiind firme interesate de turism. Infrastructura nu am mentionat-o pentru ca marile firme austriece sunt deja prezente in Romania cu investitii in infrastructura.
09:30
O alta intrebare: Care este durata estimata de finalizare si implementare a proiectelor?
Lucian Isar: La unele putem estima termenul, dar altele sunt cu "open end". In cazul unei structuri de tipul Sillicon Valey, lucrurile evolueaza, nu este similar unui parc industrial unde ai tras doua tevi si ai asflatat. Are si astfel de componente, dar are si zone evolutive.
09:31
09:33
Intrebat daca statul se gandeste la listarea unor pachete mai mari din companiile din portofoliu, ministrul Lucian Isar a precizat ca sunt companii mari, care fac tranzactii la nivel regional, iar acestea sunt interesate sa intre si cu astfel de participari.
09:34
Intrebare: Tari mari precum Marea Britanie s-au dezindustrializat si isi pun problema reindustrializarii. La noi se mai poate face ceva?

Lucian Isar: Sintagma "reindustrializarea privata a Romania"a fost folosita de mai multi membri ai actualului cabinet. Noi suntem mai bine pozitionati decat MArea Britanie pentru ca am taiat mare parte, dar nu chiar tot. Statul nu isi mai poate permite sa construiasca combinate, dar are parghii sa fie un facilitator pentru mediul privat local si extern, pentru a construi combinate.

Parteneriatul public privat va avea 3 componente: antreprenori romani, stat si investitori straini. Noi incercam sa stimulam antreprenori romani, sa intre in acest proiect. Aceste parghii nu se rezuma doar la subventii sau ajutoare de stat. Cand mediul privat o sa inteleaga ca fara sa lucreze statul cu privatul, nici privatul nu are sanse mari sa dezvolte.
09:37
Un invitat l-a intrebat pe Lucian Isar despre un proiect de lege al ministerului Industriei care viza crearea unor incubatoare de afaceri. Isar a raspuns ca nu stie despre acest proiect, dar ideea incubatoarelor de afaceri urmeaza sa fie aplicata, in acest sens transfere o cladire catre Ministerul Economiei tocmai pentru a realiza acest proiect.
09:39
09:40
Victor Cionga: Eu cred ca actualul Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a aratat o dorinta in sensul dezvoltarii pietei de capital, dar marea problema este CNVM. In modernizarea pietei de capital trebuie sa participe toti jucatorii, nu poate face doar unul rolul de tractiune.
09:44
Ioan Dumitrascu, avocat PeliFilip: Ma bucura discursul dvs din punct de vedere al deschiderii catre ce se poate face. Si eu voi vorbi despre privatizari prin IPO si noi avem niste exemple concrete din proiectele in care am fost implicati. Cred ca exista un motiv pentru care aceste companii de stat au ramas neprivatizate. O mare problema a fost ca nu au fost ascultati: obiectul a fost pus pe masa, asta este ce avem, ne pare rau ca nu putem sa il adaptam. Asta duce la un blocaj intre cerere si oferta. Aveti un plan din aceasta perspectiva, ca nivelurile din care se va implementa sa beneficieze de un training?
09:46
Cornelia Bumbacea, partener al firmei de consultanta Ernst & Young, unul dintre partenerii conferintei M&A Outloook i-a adresat ministrului Lucian Isar o intrebare cu privire la alte privatizari care ar putea avea loc in sectorul energetic.

Ministrul a raspuns ca se prevede ceva in acest sens, dar in momentul in care se va decide va fi comunicat in acel moment. Exista mai multe proiecte si companii mici si proiecte mai interesante din punct de vedere al unui consultatnt de corporate finance. Daca stiti de anumite sectoare, companii a caror performanta poate fi imbunatatita, suntem mai mult decat deschisi la propuneri.

Insa, nu sunt foarte multe idei originale vehiculate. Este o pledoarie pentru consultanti sa isi foloseasca creativitatea si, chiar daca nu au fost ascultati in trecut, sa mai incerce o data. Nu utilizati aceleasi instrumente. Noi vom aprecia aportul intelectual, mai mult decat forta de a impune anumite tranzactii.
09:47
Lucian Isar: Pe partea de capital uman, nu suntem fericiti nici cum trateaza mediul privat statul. Cand se vinde o idee, un concept, o licitatie, mediul privat ii aduce pe cei mai destepti. Cand se desfasoara proiectul, vin cu mana a doua, a treia, a patra. Deci ce ati punctat dvs e o problema valabila si pentru mediul privat. Angajatii de la stat sunt mai bine pregatiti decat apar in mediul public. Cand veti interactia cu ei si va fi un transfer reciproc de respect, imi veti da dreptate. Si statul si privatul ar trebui sa se pozitioneze in mod corect si sa realizezeca daca ei vin cu acelasi truc, nu ar trebui sa se astepte la altceva.
09:55
Lucian Butnaru, CEO ZebraPay: Vor exista masuri fiscale care sa stimuleze antreprenorii?
Lucian Isar: Modificari de ansamblu si arhitectura la nivel fiscal nu se vor produce in urmatoarele 6 ani. Modificarile mici s-au realizat tocmai in scopul stimularii mediului de business. Incercam sa mentinem aceste mix de ingrediente care ofera macro stabilitate dar si sa crestem.
Frana fundamentala nu este la nivel de finscalitate. Daca ai oportunitati si ancore de competitivitate, nu stam fenomenal de prost la capitalul fiscalitate. Nu asta este ancora de a atrage sau mentine investitori. Avem sansa sa nu fi facut miscari gresite fabuloase in trecut, desi nici nu am capitalizat pe oportunitati. Avem sansa de a intra pe traiectorie de crestere si trebuie sa ne ajutam reciproc.
10:04
Intrebat de Lucian Butnar, director general ZebraPay, despre termenul noua lege a IMM-urilor poate fi adoptata, Isar a precizat ca aceasta va fi introdusa cat mai repede, in cateva luni, intrucat a fost facuta in asa fel incat sa nu poata fi amanata.

Tot Butnar, i-a adresat ministrului Isar o intrebare despre Consiliul Consultativ, un proiect initiat de fostul Guvern.

Lucian Isar a raspuns ca si in noul Guvern mediul de afaceri are un cuvant de spus, pentru ca atat legea IMM-urilor, cat si polii de crestere nu sunt idei personale. Acest Consiliu Consultativ va da un comunicat in cateva zile. De cand noul Guvern a intrat in paine s-au facut foarte multe lucruri. Guvernul a luat foarte multe ideii din mediul de business si acum le-a implementat.

Din punctul de vedere al mediului de afaceri, noi credem ca mediul privat antreprenorial roman nu a avut sansa de exprimare in trecut. Ideiile de genul ca antreprenorii romani sunt mai prost pregatiti dect cei din afara sunt gresite, pentru ca investitorii de afara sunt ajutati de arhitectura de afaceri. Noi lucram acum ca mediul de afaceri sa concureze de la egal la egal cu cel din afara.

Problema Romaniei este ca noi avem un profil care cumva trece sub radar. Investitorii straini sunt interesati de Romania, dar cei care nu au ajuns aici este pentru ca nu au aflat nicodata de tara noastra.

Trebuie sa lucram cu vectorii de comunicare pentru ca Romania sa ajunga pe prima lista a investitorilor. Dupa ce ajungem pe prima lista, bineinteles ca si noi facem greseli: pierdem investitori, nu stim sa negociem asa cum o fac concurentii nostri din zona. Dar, cred ca daca crestem profilul Romaniei, vom avea sansa sa invatam mai repede din greseli.
10:05
10:08
Cornelia Bumbacea intervine: Acele firme globale se uita la mai multi factori: politic, fiscal, economic. Exista foarte multi factori. Romania nu a reusit sa se situeze la un nivel comparabil. Deci avem mult de lucru - si noi in calitate de consultanti, si dvs. ca guvernanti.

Lucian Isar raspunde la observatia Corneliei Bumbacea: Trebuie sa incercam sa promovam Romania mai bine. Acele criterii de care vorbim nu au ponderi batute in cheie. De exemplu: exista un top al competitivitatii facut de o universitate elvetiana. Romania era pe locul 50 si a cazut pe 53. Voiam sa o aducem pe pozitia 45. In momentul in care te uiti sunt 372 de itemuri. O parte sunt elemente competitive, dar o mare parte, aproape jumatate, este formata din elemente calitative, de genul survey. Nu trebuie sa faca doar statul. Si dvs. trebuie sa faceti multe pentru un mediu de business care sa aduca bani in tara.
10:14
Moderatorul conferintei M&A Outlook, Claudiu Vrinceanu, incheie sesiunea de intrebari si raspunsuri pentru primul speaker, ministrul delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar, intr-o nota optimista, precizand ca Romania are nevoie de o poveste de succes. Isar raspunde ca o sa vedem mai devreme decat ne asteptam o astfel de poveste.
10:17
Victor Cionga: Romania este perceputa ca o tara care nu face follow up. Cred ca trebuie dat un exemplu concret, de ex reactoarele 3 si 4. Acest proiect a fost lalait 5-6 aici si stiu firme care s-au retras. Pana nu se face un pas concret, nu se poate castiga increderea si ramanem la nivelul de discutii. Sunt bune. Dar toata lumea vrea sa vada niste elemente concrete si acela este testul.
Lucian Isar: Corect, de aceea ne-am dus dupa investitorii, sa ii intoarcem la masa. Un investitor a plecat dupa 4 ani si jumatate. Suntem pe drumuri toata ziua sa ii intoarcem si veti vedea si rezultatele concrete. Ca sa va dau exemplu, reactorul nu este un proiect nou, din 1982 se tot incearca. Sunt multe proiecte incepute de multa vreme unele vor fi demarate curand, la altele se va urgenta pregatirea. De multe ori, statul roman nu este pregatit. In multe cazuri, statul a lucrat cu consultanti privati, au platit ani de zile. Faptul ca nu este finalizat este undeva la mijloc. In multe proiecte de care ati tot auzit, nu exista o concluzie.
10:22
Urmeaza cel de-al doilea speaker - Cornelia Bumbacea, partener in cadrul companiei de consultanta si audit Ernst & Young Romania, cu o prezentare despre tendintele din piata globala de M&A.
Cornelia Bumbacea: E&Y ia pulsul executivilor din peste 60 de tari. Dupa 4 ani de criza, inca se mai fac tranzactii. Gradul de incertitudine pune amprenta asupra apetitului cumparatorilor. Ce am constatat si ce au declarat executivii - intentia de vanzare a crescut, insa cea de cumparare exista in anumite sectoare.
10:28
Cornelia Bumbacea explica ca unul dintre motivele pentru care investitorii nu si-ar dori sa porneasca o achizitie tine si de diferentele de asteptari. O sa va dau o perspectiva a ceea ce s-a intamplat in primele 5 luni ale acestui an in sectorul M&A. Numar de tranzactii realizate in aceasta perioada a fost de 59, iar valoarea medie a acestora a crescut la peste 30 milioane de euro, comparativ cu perioada similara de anul trecut cand a fost 20 milioane euro.

Daca ne uitam din punct de vedere al sectoarelor unde s-au realizat cele mai multe deal-uri in primele cinci luni, vedem ca real estate-ul se mentine in centrul atentiei, la fel si sectorul serviciilor si cel de retail. Dupa cum zicea si dl. Isar, nu au prea fost investitori autohtoni interesati de achizitii.
10:32
Cornelia Bumbacea vorbeste despre indicele de maturitate a diferitelor piete: Romania se situeaza la acelasi nivel cu Bulgaria. Din pacate, suntem sub Polonia, Cehia, Ungaria. Singurul factor unde ne situam mai bine este cel tehnologic, din perspectiva apetitului pentru a investi in tehnologie. Suntem foarte creativi si inovatori.
10:33
10:35
Ioan Dumitrescu, partener PeliFilip, unul din partenerii conferintei M&A Outlook 2012:
Interesul clientului de a se intampla tranzactia a fost afirmat dar nu a fost structurat in asa fel incat sa intre dialog cu cealalta parte. Observam anumite lucrurile, care credem noi, nu au ajutat si ar trebui sa apara schimbari rapid.
10:37
Partenerul E&I subliniaza insa ca, privind in viitor, depresiunea post-criza va fi cumva depasita de realitate: Avem multe deal-uri care sunt in asteptare, care urmeaza sa se concretizeze, insa apetitul a scazut. Ne asteptam la o viata fierbinte din punctul de vedere al tranzactiilor. Fie care se vor concretiza discutii sau vor continua. Daca vorbim despre gradul de maturitate, observam ca in business-urile de familie romanesti pe la 50-60 ani este predatata stafeta catre cei tineri. Ei sunt mai deschisi, mai flexibili, deci exista un confort ridicat al partenerilor de discuti."
In plus, mai remarca Bumbacea, sunt antreprenori romani care vor sa se extinda in tarile vecine, care vor sa constituie un pol regional.
10:37
Ioan Dumitrascu: Dupa 2008, statul a incercat sa fie transparent, echitabil si avem cel mai recent proces in care am fost implicati, CupruMin, unde o societate veche si cu probleme se vinde intr-o zi, prin procedura de licitatie, cine da mai mult, fara niciun fel de criteriu de selectie al investitorilor, din punct de vedere al realizarii intereselor statului. Trebuie sa fie cineva care are un anumit background. Ce s-a intamplat stiti cu totii si exista un litigiu care ar putea bloca mult timp privatizarea.
10:43
Sala in care se desfasoara conferinta M&A Outlook este plina! Sunt in jur de 120 de persoane prezente, consultanti, manageri, antreprenori, specialisti.
10:45
Ioan Dumitrascu: In ultimul timp am vorbit despre licitatii sau scoatere pe Bursa, dar ma intreb daca scoaterea pe bursa a unui pachet de 10-15% dintr-o companie mare nu stiu daca este in avantajul acelei firme. A vinde aceste pachete din societatile mari romanesti nu stiu daca va atinge scopurile esentiale ale unei listari.

Legea romaneasca prevede si alte metode, licitatii competitive, care se aplica si in alte domenii, ca achizitiile publice. Mai apare si problema cu obiectul vanzarii, de exemplu CFR Marfa, care este o societate foarte complicata, si nu doar in Romania.

10:49
Ioan Dumitrascu, partener PeliFilip, unul din sponsorii conferintei M&A Outlook
10:50
Ioan Dumitrascu vorbeste despre particularitatile M&A privat in 2011/2012. El remarca faptul ca principala problema este nesiguranta, atat la nivel macro, cat si micro.

"Problema, intr-adevar, la nivel macro este problema continentului si, in general, a lumii in ziua de azi. Asa ca nu prea avem cum sa o influentam, insa ne putem ajusta la nivel micro. Daca stam sa punem pe hartie ce o sa se intample si punem si in contract, deja lumea parte mai prietenoasa. Intr-adevar, duratele de negociere s-au lungit foarte lungi. Negocierile sunt foarte lungi dar spre deosebire de trecut partile nu prea isi doresc sa mai lase lucruri nefinalizate, care se vor intampla in viitor (obligatii de plata, de a implementa un plan de afaceri)."
10:54
Ioan Dumitrascu: Ne-am obisnuit cu niste particularitati cand vorbim despre repornirea unei tranzactii.

Dumitrascu a clarificat cateva aspecte ale Noului Cod Civil, care acum inglobeaza si comercialul, avand in vedere ca standardele s-au schimbat odata cu introducerea acestui Cod.

Noul Cod Civil prevede plata unor daune, daca de exemplu negociezi doar ca sa te afli in treaba sau ca sa il intarzii pe partener. Un cumparator de rea credinta poate sa fie obligat de Instanta sa ii plateasca vanzatorului daune, pentru a-l despagubi pentru o eventuala pierdere a oportunitatii.
10:59
Ioan Dumitrascu, despre impactul noului Cod Civil in M&A: au mai fost reglementate niste instrumente folosite si inainte, precum pactul de optiune, promisiunea de vanzare-cumparare sau dreptul de preemptiune. Acum, termenele de prescriptie sunt negociabile. In calitate de vanzator, raspunderea ta poate fi negociata sa fie mai scurta ca durata.
A fost reglementat si contractul de adeziune si contractul cadru. Dumitrascu spune ca a experimentat si tranzactii de M&A in care fondul spunea "take it or leave it". Contractul de adeziune: trebuie sa stii foarte clar ca el se interpreteaza in defavoarea celui care l-a impus - este sfatul partenerului PeliFilip.
In final, daca se ajunge la incetarea contractului - una dintre parti nu-si respecta obligatiile, atunci pe noul Cod Civil sunt niste prevederi speciale despre acest lucru. Trebuie mare atentie la cum se scriu efectele incetarii, subliniaza Dumitrascu.
11:01
Ioan Dumitrascu: Noul Cod Fiscal a reglementat si cazul fortuit si forta majora. Una dintre parti poate sa ceara Instantei sa adapteze contractul in cazul in care au aparut evenimente pe care nu le-a putut prevedea la momentul semnarii contractului. Cert este ca exista conceptul si eu l-am vazut si functionand cel putin intr-o tranzactie.
11:05
Vocea antreprenorului - Lucian Butnaru, CEO ZebraPay, povesteste: Am fondat prima companie la 19 ani. Dupa 7 ani, au inceput sa apara ofertele. Eram intr-o piata in crestere (de software - n.r.). Am avut 3 oferte, am inceput un due dilligence cu una dintre companii, insa am pastrat un back-up cu o alta companie, pentru ca elemente minore pot schimba definitiv tranzactia. Este bine sa-ti pastrezi optiunile. Procesul a durat cam 3 luni. Am fost cumparati de o companie publica, listata la bursa din SUA.

11:11
Lucian Butnaru, antreprenor, CEO ZebraPay: Exitul a fost o situatie win-win. Ulterior, am intrat in industria de real-estate, ca tot romanul, am facut cladiri de birouri, am facut si exit-uri, chiar si in perioada aceasta de criza.

Acum am reinceput experienta ca antreprenor, pentru ca imi doresc din nou sa cresc o companie, sa o duc la un anumit nivel, dupa care sa fac un exit de succes. Bineinteles, acum contextul este mult mai incert. Obiectivele trebuie sa fie mult mai reduse. Ceea ce a contact totusi in acest business este networkingul pe care l-am creat, faptul ca am un track record bun.

Am gasit un investitor, pentru ca este foarte important intr-o companie de payment sa ai finantare, pentru ca de obicei trecerea pe profit se face in 6-7 ani.

Listarea la Bursa este o optiune cu sanse foarte mici din punctul meu de vedere. Cred ca sunt foarte putini oameni din sala care investesc pe Bursa, deci sansele ca cineva sa vina cu bani si sa cumpere compania mea sunt reduse.
11:13
Claudiu Vrinceanu, moderatorul panelului, il intreaba pe Lucian Butnaru cum a "simtit" piata atunci cand a facut exit-ul si cum este in prezent.
Lucian Butnaru: Cu siguranta, era o piata o vanzatorului, pentru ca in 2005 Romania prezenta o serie de optiuni interesante (intrarea in UE...). In acest moment, lipsa de predictibilitate in mediul politic, toate aspectele financiare care se schimba de la o zi la alta creeaza disconfort.
11:14
Claudiu Vrinceanu: Antreprenorii se tem oarecum de fondurile de private equity?
Butnaru: Le-am spus ca nu o sa vand decat daca am mininim 3 oferte. Mizez pe un proces competitiv. In momentul de fata, cea mai scumpa modalitate de finantare este de la private equity.
Cornelia Bumbacea, E&Y, intervine: Gasiti necesar un consultant pentru M&A?
Butnaru raspunde ca experienta sa arata ca ar fi mai bine sa negociezi cu mai multi consultanti neexclusivi pana la semnarea unui acord.
11:17
Intrebat de Claudiu Vrinceanu, moderatorul conferintei M&A Outlook, despre interesul pe care Butnaru il are pentru a trece in cealalta tabara, a investitorului privat, acesta a raspuns ca este interesat sa devina un business angel si de eventuale achizitii pe care ZebraPay sa le faca in viitor.
11:22
Intrebare din sala: In ce masura echipele de management au reprezentat o problema, au reprezentat un punct important in negociere?
Cornelia Bumbacea: In tranzactiile in care am fost implicati, prezenta executivului a fost extrem de importanta. Existenta acelui adevarat CEO a contribuit la succesul tranzactiei. Inexistenta unui adevarat CEO nu a constituit in multe instante o piedica, dar in cele mai multe cazuri un adevarat manager a adus valoare acelei tranzactii.
Butnaru: Din experienta mea, managementul este foarte important, insa depinde de tipul de achizitie. In cazul in care se doreste continuarea cresterii cu aceeasi echipa, atunci este o conditie pentru discutii.
Bumbacea vine cu o completare: Veriga slaba in majoritatea tranzactiilor a fost inexistenta unui adevarat CEO. Deci mai avem mult de creat sau de gasit acel CEO care ajuta antreprenorul sau directorul financiar sa-si optimizeze costurile.
Dumitrascu: In tranzactiile in care am fost noi, de cate ori actionarul a reusit sa faca conexiunea cu managementul in fata cumparatorului, atunci el a reusit sa vanda mai bine. Daca devii pasiv ca actionar si pierzi contactul cu managementul, atunci experienta noastra a fost ca vanzatorii au pierdut ca pozitie de negociere, ca pret, ca tot.
11:27
Lucian BUTNARU CEO ZebraPay
11:28
Primul panel al conferintei M&A Outlook s-a incheiat. A inceput pauza, vom reveni cu detalii in 15-20 de minute.
11:54
A inceput panel-ul 2 al conferintei M&A Outlook organizata de wall-street.ro, Ernst&Young si PeliFilip.
11:57
Incepe al doilea panel, in care speakeri sunt:
Dan Farcasanu, Director de investitii Resource Partners
Andreea Mladin, Director M&A, Capital Partners
Matei Filipidescu, Director, Head of Corporate Finance and Investment Banking BCR
Rudolf Vizental - Managing Partner, Casa de Insolventa Transilvania
11:58
A inceput al doilea panel al conferintei M&A Outlook 2012.
12:00
Dan Farcasanu, director investitii Resource Partners: In ultimii doi ani am fost destul de activi si am investiti in 6 companii. Putem investi de la 3 la 50 milioane de euro. Investitia optima este intre 10 si 15 milioane euro. Putem face si growth financing si chiar am facut-o de cateva ori in Polonia, dar realizam si buyout-uri. Ultimele doua tranzactii din Polonia au fost buyout-uri cu leverage.

Totusi, pentru Romania, cred ca cele mai multe tranzactii se vor face in jurul nivelului de 10-15 milioane euro, celelalte vor fi exceptii.
12:04
Dan Farcasanu: Am incercat sa creionam piata de private equity in regiune. In realitate, concurenta nu este atat de mare: fondurile sunt diferite. Avem, de exemplu, companii care se uita si spre Europa de Est, si la Romania, dar se uita speculativ, pot face o tranzactie-doua, dar nu au o abordare consistenta.
Pe partea de CEE focus, avem jucatori care sunt prezenti inclusiv cu birouri in Romania - de exemplu, Advent sau Enterprise Investors. In realitate, piata nu este foarte concurentiala. Nu sunt foarte multe fonduri, cel putin in regiune, iar un fond care are 1 mld. euro sub administrare nu va investi mai putin de 25-30 in Romania. Noi ne situam undeva pe la mijloc.
12:05
Dan Farcasanu: In Polonia exista un sentiment de incredere in ceea ce priveste evolutia, care din pacate nu este impartasit si in Romania, pentru ca ei nu au trecut prin recesiune in 2009. In Romania, cu doi ani de recesiune, piata fuziunilor si achizitiilor a mers din ce in ce mai rau.
12:10
Dan Farcasanu, Director de investitii Resource Partners
12:11
Dan Farcasanu, Director de investitii Resource Partners
12:12
Dan Farcasanu: In Romania, nu au fost foarte multe tranzactii. In esenta, piata a fost destul de inghetata. Ma refer la tranzactiile cu investitori financiari. Singurul sector in care multiplii nu au scazut sau s-au pastrat este cel al serviciilor medicale.
Acest sector pe termen lung va genera o crestere consistenta, marjele sunt bune. Ce va pune frana tranzactiilor este lipsa leverage-ului. El a scazut semnificativ. In momentul de fata, mai exista leverage disponibil. In 2007-2008 existau tranzactii care erau 80% finantate de banci. In momentul de fata, leverage-ul s-a redus dramatic si asta afecteaza si abilitatea fondurilor de a face tranzactii.
Cat priveste consultantii - suntem unul dintre fondurile care platesc fee-uri. Din pacate, nu sunt suficienti consultanti in piata. In ce priveste deal-urile, exista deal-uri care insa avanseaza incet. Tranzactii pe care in mod normal le-am salutat dureaza foarte mult.
12:14
Directorul de investitii de la Resource Partners mai remarca faptul ca exista interes pentru Romania. Fondurile vor sa faca tranzactii, dar nu prea sunt companii. care vin. Piata nu este foarte dinamica. Exista perceptii negative cu privire la fonduri.
12:15
Dan Farcasanu: Un factor interesant in ceea ce priveste criza este ca s-au curatat excesele din 2007 si 2008. Companiile care mai vin catre noi in momentul de fata sunt cele bine conduse, cu un model de business solid, care stiu sa faca afaceri si nu si-au asumat riscuri pra mari. Ele se uita la private equity pentru consolidare. Piata de M&A este inca destul de slaba, dar avem speranta ca va reveni in 2013 si din ce in ce mai multe companii vor fi in piata.
12:19
Matei Filipidescu il intreaba pe Dan Farcasanu: Care este motivatia, din punctul de vedere al unui fond de investitii, pentru multiplii pe care i-ati platit atunci (inainte de criza economica)?
Dan Farcasanu: In 2007-2008, toata lumea era pe val; cu cat exista exista mai mult leverage disponibil, cu atat tintesti mai sus. In 2007-2008, evaluarile erau foarte sus, nejustificat de sus. Acum s-au apropiat de realitate. Mai este si faptul ca si bancile sunt prudent-conservatoare, nu finanteaza foarte mult. Cand ne uitam la o companie, ne uitam cum putem sa o crestem mai departe.
12:22
Dan Farcasanu: Sunt antreprenori care vor sa vanda in totalitate si atunci pentru ei exista un singur criteriu care ii satisface: pretul. Daca este un antreprenor care are o idee dar nu are capital, atunci incercam sa stam la discutii cu el. Are un EBITA pozitiv, dar nu are capital pentru a trece la etapa urmatoare. Ca urmare, pe baza unei evaluari, ii facem o propunere antreprenorului, dar in primul rand trebuie sa aiba idee despre ce vrea sa faca mai departe cu noi.
12:24
Andreea Mladin, director M&A Capital Partners: Ca valoare medie a tranzactiilor de M&A ne invartim in jurul a 10-20 milioane euro, oarecum aceasta fiind si valoarea medie a IMM-urilor de la noi. Comparativ cu Polonia, piata noastra este de 20 de ori mai mica.
12:31
Andreea Mladin: Investitorii asiatici ar putea sa revigoreze piata de M&A din Europa si din Romania. Dar, am observat ca acestia sunt interesati de companii foarte mari, din infrastructura si energie. Prin urmare, interesul pentru IMM-uri este destul de mic.

In principiu, China vrea sa produca foarte mult si foarte ieftin, companiile chinezesti nefiind recunoscute pentru calitate. Tocmai de aceea, ele vor sa cumpere in general brand-uri, care se gasesc mai ales in Europa de Vest
12:33
Andreea Mladin, director M&A Capital Partners
12:34
Andreea Mladin: O alta tendinta despre care se discuta foarte mult este dorinta de dezinvestire a multinationalelor, in special a celor din zona euro. Aceasta tendinta a inceput din 2008 si inseamna ca aceste multinationale au inceput sa renunte la pietele periferice si sa se concentreze pe pietele traditionale pe care sunt prezente.
12:37
Claudiu Vrinceanu, moderatorul panelului: Care este rolul investitorului de PE in aceste tendinte de consolidare?
Mladin: Teoretic, ar trebui sa se intample, sunt domenii in care vor avea loc consolidari. In mod normal, este o tendinta care ar trebui sa se concretizeze daca nu in 2012, atunci in urmatorii 2-3 ani.
Farcasanu: Sunt situatii in care 2 firme vor sa se combine, dar de obicei nu se inteleg. Daca ma cumpara un competitor e o problema, daca ma cumpara un investitor financiar nu este asa o problema. Nu vor fi foarte multe deal-uri, dar vor fi.
12:42
Matei Filipidescu, seful diviziei de Corporate Finance si Investment Banking la BCR: Ce se intampla in 2007 cand piata de M&A era la 4% din PIB-ul Romaniei, cand tot 4% era si in Polonia. Dar in 2007 era mai mult o piata de A, de achizitii. Exista si M la M&A (mergers - n.r.) si eu nu am vazut o fuziune intre doua companii.
12:43
Filipidescu remarca ca acum piata de M&A din Polonia este la 4,5% din PIB, adica cam tot acolo unde erau in 2007, dar noi am scazut pana la 1% din PIB.
12:47
Filipidescu: Nu vad antreprenori dispusi sa-si vanda busines-ul, cu siguranta nu vad un pret si vad lichiditate (...) Cred ca e vorba despre mai multi jucatori din acelasi sector, care pot face merger-uri noncash, devenind astfel mai puternici in raport cu furnizorii, optimizandu-si costurile. Ar trebui sa avem si o piata de business streamlining. Cred ca acolo e loc sa mergem in calitate de consultanti, sa analizam business-ul si sa decidem ce linii sunt interesante si care mai putin interesante pentru un investitor.
In Polonia, in 2007, dupa statisticile noastre, 40% din tranzactii erau locale. In Romania, erau 30%. Astazi, suntem la 28-30% in Romania, in Polonia, 75% din tranzactii sunt locale. Asta nu se intampla nu pentru ca suntem mult mai putini competitivi ca oferta de companii de vanzare, ci pentru ca multe companii au pus on hold investitiile. Realitatea e ca Polonia a inteles ca in criza sunt si oportunitati.
12:48
Matei Filipidescu, seful diviziei de Corporate Finance si Investment Banking la BCR, si Dan Farcasanu, directorul de investitii de la Resource Partners.
12:53
Matei Filipidescu: O piata adevarata de M&A, asa cum exista in Londra, nu trebuie sa fie doar o piata a exit-ului, trebuie sa fie o alternativa de finantare si de optimizare a unui business.

Trebuie sa remarcam ca sunt foarte multe tranzactii neintermediate de consultanti financiari in aceasta piata de M&A. Exista conceptia clasic romaneasca ca noi le stim pe toate si nu avem nevoie de ajutor. Fata de Polonia, numarul de tranzactii neintermediate este mult mai mare la noi, iar multe deal-uri sunt intermediate pe partea de vanzare si mai putine pe partea cumparatorului.

Nu cred ca comisioanele pe care le percepem noi ca si consultanti sunt descurajante, astfel inca tranzactiile de care se discuta acum in piata sa fie neintermediate.
12:57
Intrebat de reactia privind insolventa Hidroelectrica, Rudolf Vizental, managing partner Casa de Insolventa Transilvania, a raspuns:
Prima impresie a fost ca trebuie sa-mi regandesc complet prezentarea - sa devin din ponderat exagerat. Asteptam sa intre si companii de stat, insa nu as fi inceput cu o societate care se pregateste sa fie listata la bursa. Este desigur un inceput care creeaza precedent. Conotatia politica este destul de puternica.
12:59
Rudolf Vizental, Managing Partner, Casa de Insolventa Transilvania
12:59
Rudolf Vizental a remarcat faptul ca firmele fac aproximativ 100-200 milioane euro restante in fiecare luna si 0,3% este procentul cu care cresc aceste restante in totalul creditelor de la luna la luna. Daca extrapolam acest ritm pana la sfarsitul anului, o sa ajungem la 14-15% restante din total credite.
13:02
Mesajul de final al lui Rudolf Vizental a fost ca antreprenorii nu ar trebui sa astepte revenirea pietei, ci sa incerce sa se adapteze la ea. Cel putin doi ani de acum inainte vom avea parte de insolvente intr-un ritm ca cel de acum.
13:08
Moderatorul conferintei M&A Outlook, Claudiu Vrinceanu, incheie evenimentul intr-o maniera optimista, cerandu-le speakerilor sa ofere un motiv de optimism in privinta revigorarii pietei de M&A.

13:08
Matei Filipidescu: Cred ca suntem pana la urma o sansa interesanta din perspectiva oportunitatilor si suntem in continuare destul de competitivi comparativ cu pietele din regiune, cu exceptia Poloniei si Turciei.
13:09
Cornelia Bumbacea: In ce masura ati intalnit prezenta fondurilor de distressed assets?
Vizental: In ultimii 3 ani, am participat la cele mai multe cazuri pe care Casa de Insolventa Transilvania le-a avut. Nu se poate rezolva adevarata problema a companiei daca nu sunt atrase fonduri suplimentare. Incepand cu anul acesta, cel putin 2-3 intalniri cu fonduri de investitii au avut loc.
Alta intrebare din sala: In proiectele pe care le-ati finalizat/viitoare, cum se implementeaza pana la urma - se ajunge sa vindeti activele in cadrul procedurii de reorganizare, mergeti pana in faliment, se mai vand actiuni?
Vizental: In niciun caz nu se merge pana la faliment. De cele mai multe ori, am avut parte de asset deal-uri.
13:10
Rudolf Vizental: Cu tot optimismul posibil, o sa fiu realist si o sa spun ca acele 10% restante despre care vorbeam sunt de fapt 20%.
13:11
Farcasanu: Romania, spre deosebire de alte tari din regiune este o piata cu un potential mare de crestere, care nu si-a atins anumite limite. Bulgaria prezinta anumite riscuri. Deci cred ca in ceea ce priveste Romania exista potential. Mi-as dori sa vad mai multe tranzactii pe viitor.
Mladin: Cred ca am inceput sa ne obisnuit cu conceptele unei economii de piata. Observ din ce in ce mai multi antreprenori in jurul meu, in toate domeniile, chiar si in agricultura. Am incredere in spiritul antreprenorial si in schimbarea generatiilor.
13:12
Conferinta M&A Outlook s-a incheiat. Multumim partenerilor Ernst&Young si PeliFilip si cititorilor Wall-Street.ro!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri