26 Iunie 2012

Analisti: BNR va relua abia anul viitor ciclul de relaxare a politicii monetare



Analistii financiar-bancari cred ca BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia anul viitor, iar miercuri Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 5,25%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii, informeaza Mediafax.

"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii
pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea analistilor plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%.

Potrivit unui sondaj intre membrii asociatiei, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, programata pentru miercuri, BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pe an. Aceasta estimare apartine tuturor participantilor la sondaj.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante pentru vanzare de titluri de stat.

Apropae toti respondentii (92%) la sondajul AAFBR se asteapta ca rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in lei sa fie mentinute la 15%, in timp ce restul anticipeaza o reducere la 12%.

In acelasi timp, toti participantii la sondaj cred sa rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in valuta ar putea fi pastrate la 20%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.



Citeste si