Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) si Groupama Asigurari desfasoara, la nivel national, in perioada iulie - septembrie, o campanie de prevenire a furturilor de si din autoturisme, a anuntat compania.
Campania, desfasurata sub sloganul: „Nu-ti lasa masina la indemana hotilor", are ca scop informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor de si din autoturisme, se inscrie in prioritatea nationala „Prevenirea furturilor” si abordeaza unul dintre genurile de infractionalitate care au un aport important la situatia operativa.

Acest nou demers reprezinta o continuare a protocolului de colaborare initiat in 2011 intre Inspectoratul General al Politiei Romane si Groupama Asigurari la lansarea campaniei „Fii precaut, hotii nu dorm!". Campania vizeaza transmiterea de recomandari cu caracter preventiv. Promovarea campaniei se va realiza prin intermediul mass-media dar si prin distribuirea unor materiale informativ-preventive.

Pentru o comunicare si o vizibilitate eficienta a mesajelor destinate prevenirii furturilor de si din autoturisme vor fi desfasurate intalniri cu grupuri tinta (asociatii de proprietari, asociatii profesionale, angajati ai unor institutii sau societati de transport) si se vor organiza concursuri tematice cu premii, inclusiv la posturile locale de radio si televiziune.

Pe parcursul intalnirilor, specialistii din cadrul structurilor de prevenire ale Politiei Romane le vor prezenta participantilor aspecte de interes privind furturile de si din autoturisme, vor afla cum actioneaza hotii si care sunt masurile de protectie pe care le pot lua pentru a nu fi victime ale unor astfel de infractiuni.

Peste 500.000 de materiale cu sfaturi preventive vor fi distribuite in cadrul intalnirilor cu grupurile tinta, care se vor desfasura in locuri publice, in statiuni turistice – in judetele in care exista astfel de zone. De asemenea, politistii vor distribui obiecte promotionale, iar la avizierele asociatiilor de proprietari, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice vor fi expuse afise cu mesajul campaniei.

Pentru a preveni furturile de autoturisme:


La coborarea din autoturism, scoateti cheia din contact, chiar daca veti lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lasate in contact dureaza doar cateva secunde. Daca obisnuiti sa parcati autoturismul in curte sau garaj, nu lasati cheile in contact atunci cand coborati pentru deschiderea portilor.

Certificatul de inmatriculare si cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie pastrate in acesta. In cazul unui furt, asiguratorul CASCO nu va despagubeste daca nu prezentati cele doua documente in original si ambele chei ale autoturismului.

Parcati autoturismul astfel incat sa fie vizibil din locuinta dumneavoastra si pe cat posibil in locuri iluminate si cat mai circulate.

Montati un sistem de alarma antifurt, de cele mai multe ori costa mai putin decat paguba suferita in urma unui furt. Schimbati imediat sistemele de siguranta ale autoturismului, daca ati pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.

Anuntati imediat Politia daca v-au disparut placutele cu numarul de inmatriculare ale vehiculului.

La autoturismele prevazute din fabricatie cu sisteme electronice de siguranta, este recomandat sa montati un sistem alternativ care sa blocheze functionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie sa nu fie controlat de computerul de bord.

Montarea unui sistem GPS in locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea masinii in cazul in care aceasta este sustrasa. Sistemul trebuie sa fie monitorizat de o firma de specialitate, iar in cazul in care autoturismul a fost sustras apelati la Politia pentru localizare si deplasarea in zona in care se afla acesta.

Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet si gravura in sticla descurajeaza hotii. Acestea se pot face atat la vedere, pe geamuri si portiere, dar si in locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri