Oferta imobiliara este destul de scazuta in Bucuresti fata de restul tarii, fata de cerere. Insa, odata cu cresterea salariilor clasei de mijloc si a numarului de constructii noi, piata creditului ipotecar poate exploda, spun analistii.

Potrivit estimarilor, gradul de indatorare al romanilor, acum la un nivel de 8% din PIB, este asteptat sa creasca, urmand tendintele inregistrate in prezent de pietele Noii Europe, adica ale statelor integrate in ultimul val din Europa Centrala si de Est. In Ungaria, gradul de indatorare este de 23% din PIB, in Cehia, de 17%, in Polonia, de 15%, iar in Tarile Baltice a depasit deja 30%, cresterea creditarii datorandu-se expansiunii imprumutului ipotecar si imobiliar.

Vedeta pietei creditului din urmatorii ani va fi imprumutul imobiliar si ipotecar, sustin analistii UniCredit, dar si expertii firmei de consultanta TASC, care va deschide, peste doua saptamani, o reprezentanta in Romania. Piata a ajuns la 2,8% din PIB sau 2,2 miliarde euro, din care 1,8% din PIB, sau 1,44 miliarde euro, il reprezinta segmentul rezidential, sustin experti ai Domenia Credit.

Cai de urmat

In zona creditului ipotecar vor aparea noi nise de piata pentru banci, iar cei care le vor urma vor fi castigatorii luptei concurentiale. Oferta tot mai variata este benefica si pentru clienti, solicitantii de credite urmand a fi martorii unor scaderi ale costurilor imprumutului ipotecar si, in general, ale creditelor cu scadente medii si lungi. Coroborat cu o crestere a salariilor paturii medii, care isi permite astfel de credite, precum si cu aparitia primelor banci exclusiv ipotecare, piata poate trece, peste doi-trei ani, printr-o perioada de expansiune fara precedent. Bancile mici si mijlocii trebuie sa aleaga intre a fi sugrumate de competitia cu bancile mari, care se bucura de reputatie si de o recunoastere foarte buna pe piata, sau alternativa orientarii catre nise sau strategii integrate, sustine Salco Kleerekoper, managing partner al TASC.

Prin strategii integrate se intelege formarea unor retele de distributie si informare, in colaborare cu agentiile imobiliare si marii investitori, precum si cu alti parteneri, sustine Kleerekoper. Pe piata au aparut deja primele tendinte in aceasta directie, HVB formand parteneriate cu firme imobiliare care le vor prezenta oferta de finantare clientilor. Avem deja incheiat un parteneriat cu Apulum 94 si intentionam ca, pe viitor, sa avem acelasi tip de parteneriat cu cateva dintre cele mai mari agentii din tara, sustine Anamaria Rotar, Director Canale Alternative de Distributie, Divizia de Retail Banking, HVB Bank.

Problema putirintei

In acelasi timp, TASC isi deschide reprezentanta din Romania tocmai pentru ca a sesizat potentialul de cres-tere al pietei, si nevoia de consultanta a bancilor mici si mijlocii care vor sa reziste pe piata. Pe piata creditului ipotecar exista o mare problema legata de faptul ca numai cateva categorii de persoane isi permit sa acceseze credite ipotecare. Raportat la cresterea totala a creditului, piata ipotecara a decelerat, insa potentialul este foarte mare, spune Kleerekoper.

Potrivit studiilor TASC, viitorul vad al pietei creditului ipotecar se va baza pe aproximativ trei milioane de gospodarii, iar in cativa ani Romania va putea atinge media Noii Europe de 5,4% din PIB. Analiza TASC releva si potentialul pietei: Domenia Credit, o companie de credit ipotecar non-bancar, infiintata de Fondul Romano-American de Investitii, care se pregateste pentru a se transforma in banca ipotecara, a reusit sa creasca pana la o cota de piata de peste 2% in circa doi ani. Principalii jucatori ai pietei (conform datelor din 2004) raman BCR (33% din piata), BRD (17%), Banca Transilvania (10%), Raiffeisen (8%) si Bancpost (7%).

Cresterea rapida si ferma a creditului de retail continua sa fie propulsata de componenta ipotecara, care este de asteptat sa explodeze in Romania, Bulgaria si Turcia, se arata intr-un studiu efectuat de UniCredit - divizia New Europe. Avutia financiara va creste in medie cu 10% pe an, stimulata in special de fondurile mutuale si de pensii. Are loc o indepartare treptata de depozitele traditionale. Economiile financiare vor fi insa inlocuite de investitii imobiliare, spune directorul Financiar al UniCredit, Matteo Cavazzoli.
Ramane de vazut in ce masura bancile se vor adapta noilor conditii, concluzioneaza Kleerekoper.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri