Ingrijorare la bursa

In martie, marii investitori au luat o pauza

Bursa si-a continuat ieri trendul descendent inceput odata cu intrarea in luna martie. "Evolutia bursei poate fi considerata ingrijoratoare. Oricum, este o situatie neasteptata, ca amploare. Marii cumparatori, care sunt cei care imprima trendul general al pietei, au luat in luna martie o pauza, retragandu-si ordinele de cumparare", este de parere Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Brokerii nu au o explicatie pentru aceasta situatie. De altfel, ieri, inca de la deschiderea sedintei bursiere, cele mai multe actiuni scazusera substantial, cu 5-9 la suta. Dupa o ora, situatia parea ca revine la normal, unele actiuni erau chiar pe plus, insa spre finalul sedintei de tranzactionare vanzatorii au preluat din nou initiativa, imprimand o scadere generalizata a bursei. Cele mai afectate de scaderi au fost actiunile SIF, al caror pret s-a redus ieri in medie cu 7,42 la suta. Restul actiunilor de la bursa au scazut, in medie, cu doar putin peste 2 la suta. Brokerii nu au explicatii precise despre motivele scaderii generalizate a bursei.

"Tendinta de scadere a bursei a coincis cu introducerea taxei pentru vizualizarea in timp real a cotatiilor bursiere, dar nu cred ca acesta este un motiv pentru ce se intampla acum pe bursa, pentru ca marii investitori la bursa au acces la cotatii in timp real. De asemenea, in ultima perioada au avut loc transferurile unor "pachete" de societati de pe vechiul sistem al BVB pe cel nou, Arena. Este posibil ca de luni, dupa ce toate actiunile vor fi transferate pe noul sistem de tranzactionare, sa se reia cresterile", ne-a spus un broker. Perioada de scaderi de la bursa vine dupa ce in primele doua luni ale anului cresterile indicilor bursieri depasisera orice asteptari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri