Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inregistrat in 2011 un profit de 301,3 milioane lei, in scadere cu 79% fata de anul precedent, pe fondul pozitiei de debitor net fata de sistemul bancar in care s-a aflat banca centrala in primele sapte luni ale anului, dar si a randamentelor scazute aferente activelor in valuta.
Este pentru al cincelea an consecutiv in care BNR raporteaza profit.

Rezultatul financiar pozitiv a fost determinat de profitul operational obtinut din administrarea activelor si pasivelor in valuta (+1,012 miliarde lei) si din emisiunea monetara si decontarea platilor (+5,9 milioane lei), diminuat cu pierderea asociata operatiunilor de politica monetara (-329,6 milioane lei), altor operatiuni (-385,1 milioane lei) si reevaluarii activelor si pasivelor in valuta (-2,6 milioane lei).

„Prin actiunile sale, Banca Nationala a Romaniei vizeaza implementarea unei politici monetare care sa asigure realizarea obiectivului fundamental - asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor - si indeplinirea celorlalte atributii prevazute in Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, fara a urmari performante de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului. Totusi, in activitatea BNR exista o preocupare permanenta pentru administrarea eficienta a resurselor aflate la dispozitia sa, astfel incat, in anul 2011, cheltuielile de functionare s-au situat cu 10% sub nivelul prevazut in bugetul aprobat”, se arata in raportul anual al BNR.

Potrivit legii, suma repartizata din profitul corespunzator exercitiului financiar 2011 (301,3 milioane lei) pentru plata la bugetul de stat a cotei de 80% din veniturile nete ale bancii centrale a fost de 235 milioane lei.

Din profitul ramas 39,8 milioane lei au fost destinate majorarii rezervelor statutare, 19,9 milioane lei au fost utilizate pentru constituirea unor surse proprii de finantare, 6,6 milioane lei au fost repartizate la fondul de participare a salariatilor la profit, iar 7.000 lei pentru rezerve la dispozitia Consiliului de administratie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri