Banca Nationala a Romaniei a imprumutat luni 9 banci comerciale cu 11,97 miliarde lei (2,7 miliarde euro), pentru o saptamana, dupa ce saptamana trecuta 11 banci au luat de la banca centrala 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), o suma record pentru operatiunile de tip repo.
Prin licitatii repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an, conform Mediafax.

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil inca din prima astfel de operatiune realizata in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara.

"Asimetria distributiei lichiditatii pe piata monetara s-a atenuat dupa adoptarea masurilor de fluidizare a fluxurilor interbancare, de exemplu extinderea gamei de active eligibile acceptate drept colateral. Persistenta incertitudinilor, in special in ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale bancilor romanesti cu capital strain de la bancile-mama, determina o functionare inca tensionata a pietei monetare interbancare si apelul in crestere la liniile de credit de la BNR", se mentioneaza intr-un comunicat al bancii centrale transmis miercuri, dupa o sedinta a Consiliului de Administratie in care s-a decis mentinerea ratei de politica monetara la 5,25% si a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii.

In majoritatea licitatiilor realizate din februarie si pana la jumatatea lunii mai participau trei-patru banci si sumele impumutate erau de 5-6 miliarde lei. Ulterior, cererea a crescut considerabil intrucat lichiditatea din piata s-a redus.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,86% - 5,33% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, dupa ce vineri acestea au fost de 4,57% - 5,04% pe an. Dobanzile incadreaza astfel rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri