Cursul de referinta a urcat la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric, intr-o piata in care BNR a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a incetini deprecierea leului, cauzata de ordine de cumparare plasate de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania, scrie Mediafax.
Paritatea afisata este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, inregistrat la 24 mai.

Totodata, cursul este in crestere cu 2,1 bani fata de rata publicata marti, de 4,4505 lei/euro.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu 1,93 bani, de la 3,7043 lei/franc, la 3,7236 lei/franc.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, astfel ca rata de referinta pentru dolar a avansat cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 3,5347 lei/dolar.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL. USL a reusit marti demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului.

Primele tranzactii pe piata interbancara din sedinta de miercuri au fost realizate la 4,4650 - 4,4670 lei/euro, cu mai mult de un ban peste ultimele cotatii de marti, de 4,4534 - 4,4540 lei/euro.

Imediat dupa deschidere, ordinele de cumparare de euro plasate de jucatori de la Londra au ridicat cotatiile pana la un maxim al primei ore de 4,4720 - 4,4730 lei/euro. Dupa acest moment, in piata au fost introduse mai multe ordine de vanzare de euro din partea unor banci locale, care au reusit sa readuca rata de schimb in jurul nivelului 4,47 lei/euro.

Potrivit dealerilor, temperarea cresterilor a fost determinata de interventia indirecta a BNR, care a vandut euro prin intermediul unor banci locale.

Dupa ora 12:00, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca USL va depune intr-o ora la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

La scurt timp dupa anunt euro era cotat la 4,4682 - 4,4690 lei/euro.

Cu cateva minute inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, paritatea a trecut din nou peste 4,4700 lei/euro si s-a apropiat de 4,4800 lei/euro. Dupa ora 13:00, bancile cotau euro la 4,4770 - 4,4790 lei.

"BNR a iesit din piata imediat dupa fixing (cand banca centrala ia cotatiile din piata pentru a anunta cursul de referinta - n.r.) pentru ca a vazut ca nu poate tine cursul sub 4,47 lei/euro, asa ca l-a lasat liber. Tocmai din acest motiv a urcat brusc. Volumele tranzactionate in prima parte a zilei sunt mul mai mari fata de alte sedinte", a afirmat un dealer.

El a mentionat ca tensiunile politice din Romania nu au afectat cotatiile obligatiunilor si ale costurilor asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS). Cotatiile CDS-urilor chiar au scazut usor de la 400 la 390 de puncte de baza.

Bancile comerciale au afisat miercuri dobanzi de 4,87% - 5,33% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, apropiate de cele de marti, de 4,83% - 5,3% pe an. Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut nesemnificativ, la 4,88% - 5,36% pe an, dupa ce marti au fost de 4,84% - 5,32% pe an.

Dobanzile incadreaza astfel rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Georgescu spune ca evolutia leului este generata de factori externi

Evolutia cursului valutar din aceasta perioada reflecta factori conjucturali externi, iar deprecierea monedei nationale survine pe fondul turbulentelor din zona euro, sustine ministrul Finantelor, adaugand ca nu dispune de un "instrument" care sa masoare exact si efectul factorilor politici interni.

"Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro", a raspuns ministrul Finantelor, Florin Georgescu, unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Intrebat daca evolutia cursului valutar nu este influentata si de factori politici interni, precum posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu, ministrul a raspuns ca nu are un "instrument" care sa masoare exact efectul acestor factori.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri