Ordonanta de urgenta aprobata, joi, de Guvern privind institutiile de credit, care va asigura stabilitatea sectorului bancar, va intra in dezbaterea Senatului in sesiunea extraordinara din luna august, a declarat, vineri, chestorul Senatului, Dan Radu Rusanu.
"Guvernul, in intelepciunea sa, a emis o noua ordonata de urgenta pentru modificarea Legii 43/2012 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Mai concret, este o masura de stabilitate data de Banca Nationala si care a trebuit adoptata, urgent, de catre Guvern. Este o implicare a Fondului de Garantare si Contragarantare in capitalul bancar si pentru garantarea bancilor, prin rezerva Bancii Nationale", a spus Rusanu, relateaza Mediafax.

Reprezentantul PNL in Biroul permanent a mai aratat ca ordonanta se refera la crearea "bancii-punte", respectiv asigura posibilitatea ca, daca una dintre bancile straine sau romanesti are vreo problema, sa poata fi preluata de Banca Nationala, prin aceasta banca-punte.

Rusanu a mai anuntat ca a fost stabilit termenul de 28 august pentru discutarea ordonantei in comisia de buget-finante si ca, ulterior, votul final va fi dat in sesiunea extraordinara stabilita pentru perioada 29-31 august.

Guvernul a emis, joi seara, o ordonanta care prevede ca Banca Nationala a Romaniei va interveni in stabilizarea bancilor aflate in dificultate prin participarea Fondului de garantare, in calitate de administrator sau actionar al bancii, la majorarea capitalului social, Ministerul Finantelor urmand sa imprumute Fondul daca banii sunt insuficienti.

Prevederea a fost introdusa de Guvern ca urmare a ultimelor negocieri cu Fondul Monetar International.

La inceputul acestui an, Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte, care va prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintata de faliment si va asigura astfel continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor, argumentand decizia prin riscurile existente in sistemul financiar.

In baza noului cadru legal, daca se constata sau este previzibila o deteriorare semnificativa a indicatorilor prudentiali si de performanta financiara a unei institutii de credit, daca banca inregistreaza o criza de lichiditate ce poate afecta interesele deponentilor sau altor creditori sau daca fondurile proprii ale acesteia nu depasesc 75% din nivelul minim al cerintelor de capital, Banca Nationala a Romaniei va dispune transferul total sau partial de active si pasive inclusiv catre o banca-punte.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrala le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala caderea institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci.

Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.

Autoritatile au explicat ca procedura va fi aplicabila numai pentru institutiile de credit care prezinta un risc pentru stabilitatea financiara, dar au precizat ca sistemul bancar este stabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri